Ucraina a primit primul lot de avioane F-16

  • 01 August 14:07
Ucraina a primit primul lot de avioane F-16

Primul lot de avioane de luptă F-16 de la Aliați a sosit în Ucraina. Aceasta este o mișcare mult așteptată care ar putea crește capacitatea țării devastate de război de a respinge atacurile rusești, relatează Bloomberg.

Deocamdată, nu se știe dacă piloții ucraineni, care s-au antrenat cu parteneri occidentali în ultimele luni, vor putea începe să folosească avioanele F-16 imediat sau dacă va mai dura ceva timp până la prima misiune, scrie defenseromania.ro.

Cu toate acestea, Telegraph are informații că avioanele de luptă occidentale au fost deja folosite, însă doar ca apărare aeriană. Un oficial al forțelor aeriene ucrainene nu a negat acest lucru, menționează publicația.

Termenul limită pentru transferul avioanelor de război fabricate din SUA a fost sfârșitul acestei luni și a fost respectat, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea, care au vorbit sub condiția anonimatului. Numărul de avioane este mic, au spus ei.

Ucraina are acorduri ferme că în viitorul apropiat va primi 10-20 de avioane, dar rămân o serie de întrebări la care trebuie găsite răspunsuri adecvate: cum face ca să antreneze mai mulți piloți sau cum va apăra Ucraina toate aerodromurile unde vor fi poziționate avioanele F-16.

Chiar dacă la început s-a crezut că procesul va dura mai puțin, a fost nevoie de mai mult de un an pentru ca F-16 să ajungă în Ucraina.

În august 2023, Țările de Jos și Danemarca au promis că vor transfera Ucrainei un total de 61 de avioane de luptă americane F-16. De altfel, Olanda a trimis mai multe F-16 și la Centrul F-16 din România, de la Borcea. Aeronavele vor fi utilizate în procesul de pregătire al piloților statelor NATO și ai celor partenere, precum Ucraina.

Norvegia a confirmat intenția de a furniza F-16. Belgia va transfera și F-16 în Ucraina, dar din 2025. În total, Ucraina așteaptă să primească 79 de F-16 din Belgia, Danemarca, Norvegia și Țările de Jos.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
21
Wed
21
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău