Ucraina a pierdut 17 blindate Bradley în ultimele zile, 15% din totalul celor furnizate de SUA

  • 12 Iunie 2023 13:47
Ucraina a pierdut 17 blindate Bradley în ultimele zile, 15% din totalul celor furnizate de SUA

Ucraina a pierdut 17 blindate Bradley furnizate de SUA în ultimele câteva zile, în timp ce forțele Kievului continuă să câștige teritoriu, potrivit unei analize a serviciilor de informații din surse deschise. Vehiculele de luptă americane care au fost fie distruse fie avariate și abandonate reprezintă aproape 15% din cele 109 pe care Washington le-a dat Kievului, susține Jakub Janovsky, un analist militar de la site-ul olandez Oryx, care strânge dovezi foto sau video despre pierderile de echipamente militare în Ucraina de la începutul războiului. Vehiculul de luptă Bradley, care se deplasează pe șenile, are o capacitate de aproximativ 10 soldați și este folosit pentru a transporta personalul în luptă, oferind în același timp foc de sprijin, transmite digi24.ro.

Când primul lot de peste 60 de Bradley a fost trimis în Ucraina la sfârșitul lunii ianuarie, locotenent-colonelul armatei americane Rebecca D’Angelo, comandantul Batalionului 841 de transport al armatei, a declarat că vehiculele blindate vor fi importante pentru operațiunile ofensive ale Kievului.

„Sperăm că acest lucru le va spori capacitățile de a avansa pe câmpul de luptă și de a recâștiga terenul pierdut, având echipamente care se potrivesc sau depășesc ceea ce au rușii”, a spus D’Angelo într-un raport al armatei SUA.

Când Washingtonul a anunțat în ianuarie că va livra vehicule Bradley Ucrainei, analistul militar CNN James „Spider” Marks, un general în retragere, a spus că blindatele au nevoie de combinația potrivită de abilități, inclusiv sprijin aerian sau artilerie pe rază lungă. „Un singur echipament precum Bradley este minunat, dar trebuie folosit împreună cu toți acei ceilalți factori de sprijin”, a spus el la acea vreme.

Sprijinul aerian lipsește armatei ucrainene, deși se așteaptă ca forțele de la Kiev să obțină avioane de luptă F-16 de la aliații occidentali. Blindatele americane Bradley  se numără printre cele aproape 3.600 de echipamente militare pe care Ucraina le-a pierdut în război, potrivit Oryx. Între timp, site-ul web spune că a documentat pierderea a peste 10.600 de piese de echipament militar rusesc.

Într-o declarație de luni, Moscova a susținut că a distrus mai multe vehicule blindate ucrainene în regiunea Zaporojie. „Forțele blindate inamice lansează în prezent tot mai multe atacuri înspre Zaporojie. Cu toate acestea, trupele antitanc rusești le stau în cale, transformând cu sânge rece vehiculele blindate occidentale în grămezi de fier vechi”, a spus Ministerul Apărării rus.

În declarația oficială nu e precizat ce fel de vehicule au fost distruse. Armata ucraineană a anunțat luni eliberarea localității Storojove, în sud-vestul provinciei Donețk și în apropiere de regiunea vecină Zaporojie, într-o înaintare în care au fost capturați patru soldați ai forțelor ruse, ce au suferit aproximativ 50 de pierderi, transmite EFE, potrivit Agerpres.ro.

Acesta este cea de-a treia localitate recucerită de forțele armate ucrainene în mai puțin de 24 de ore, după eliberarea, duminică, a satelor Blahodatne și Neskucine, tot în provincia Donețk. Storojove a fost recucerit de Brigada 35 de pușcași marini Mihail Ostrogradski, care a publicat o înregistrare video cu intrarea în sat, redată pe rețelele de socializare de mai mulți purtători de cuvânt ai armatei ucrainene. Ucraina a lansat în ultimele zile contraofensiva mult așteptată în trei sectoare ale frontului, două în provincia estică Donețk și o alta în provincia vecină Zaporojie, în sud-estul Ucrainei.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău