Ucraina a lansat un atac „masiv” cu rachete împotriva bazei rusești Saki din Crimeea. SBU: „Loviturile au provocat daune serioase echipamentelor ocupanților”

  • 21 Septembrie 2023 15:08
Ucraina a lansat un atac „masiv” cu rachete împotriva bazei rusești Saki din Crimeea. SBU: „Loviturile au provocat daune serioase echipamentelor ocupanților”

Surse din cadrul Serviciilor de Securitate ale Ucrainei (SBU) susțin că miercuri seară a fost lansat un atac masiv împotriva aerodromului militar Saki din Crimeea, relatează CNN.

Saki – care a suferit un atac de amploare în august 2022 – găzduiește avioane de luptă rusești, scrie G4Media.

Sursele au declarat pentru CNN că „SBU și Marina ucraineană au lansat un atac masiv cu foc asupra aerodromului militar Saki”.

„La aerodrom se aflau cel puțin 12 avioane de luptă (Su-24 și Su-30) și Pantsir MPADS [sisteme de apărare aeriană]”.

„A existat, de asemenea, o bază de antrenament pentru operatorii de UAV-uri Mojaher [de fabricație iraniană]. Acestea sunt dronele folosite de ruși pentru a-și coordona propriile atacuri aeriene și ca drone de atac de luptă.”

 

„Loviturile Serviciului de Securitate și ale Marinei au atins ținta și au provocat daune serioase echipamentelor ocupanților. Pentru a învinge inamicul, au fost folosite drone pentru a supraîncărca apărarea aeriană rusă, iar apoi au fost lansate rachete Neptun”, au declarat sursele pentru CNN.

Rachetele Neptune sunt de fabricație ucraineană și au fost folosite pentru a scufunda nava de război rusă Moskva anul trecut.

Din 2014, baza aeriană Saki găzduiește un regiment aviatic naval rusesc, parte a Flotei rusești din Marea Neagră, potrivit agenției ruse de stat RIA-Novosti.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, după ce președintele rus Vladimir Putin a trimis forțe militare în ceea ce era pe atunci o regiune autonomă din sudul Ucrainei cu puternice loialități rusești.

Mii de soldați vorbitori de limbă rusă, purtând uniforme nemarcate, au pătruns în peninsulă la începutul lunii martie a acelui an. Două săptămâni mai târziu, Rusia a finalizat anexarea Crimeei printr-un referendum criticat de Ucraina și de cea mai mare parte a lumii ca fiind ilegitim.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău