Ucraina a înghețat dialogul cu Belarus, ministru de externe
-
28 August 2020 13:58
Ucraina a înghețat contactele cu Belarus și s-a alăturat Uniunii Europene condamnând recentele alegeri desfășurate de vecinul său din nord ca nefiind libere sau corecte, a declarat vineri ministrul de externe Dmitro Kuleba, citat de Reuters.
Kuleba a spus că nu există motive pentru a rupe complet relațiile diplomatice, dar a adăugat că Ucraina va lua o decizie cu privire la impunerea de sancțiuni Belarusului după ce va vedea ce atitudine va aborda UE.
"Am pus toate contactele pe pauză până când situația din Belarus se stabilizează", a declarat el într-un briefing.
Până acum, Ucraina s-a abținut să comenteze turbulențele politice ce au cuprins Belarusul, de asemenea o fostă republică sovietică, după ce alegerile prezidențiale din 9 august au declanșat proteste în masă împotriva liderului aflat la putere de peste un sfert de secol, Aleksandr Lukașenko.
Deși Belarus este în mod tradițional un aliat apropiat Moscovei, Lukașenko a făcut cauză comună cu Ucraina în refuzul de a recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și a fost gazda unor negocieri pe tema conflictului din regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Oponenții îl acuză pe Lukașenko că a fraudat votul pentru a rămâne la putere, însă acesta neagă frauda electorală. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi alegeri, dar a spus că belarușii înșiși trebuie să-și aleagă liderul. Belarus a răspuns declarând că nu are nevoie de sfatul Ucrainei, potrivit portalului de știri belarus tut.by.
Ucraina a interzis temporar intrarea străinilor în țară pentru a opri răspândirea COVID-19, dar Kuleba a anunțat că belarușii care doresc să scape de criza politică din țara lor ar putea fi scutiți și li se vor da permise de intrare.
Autoritățile ucrainene au fost iritate atunci când Minskul a decis să nu extrădeze un grup de ruși reținuți în Belarus în iulie, în ciuda faptului că inițial s-a arătat receptiv față de idee. Belarus i-a acuzat pe bărbați de încercare de a destabiliza țara, marcând o neobișnuită dispută diplomatică cu Rusia, care a fost calmată mai târziu.
La acea vreme, Rusia a declarat că membrii grupului erau angajații unei firme de securitate private în drum spre o țară terță. Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat joi că bărbații au fost ademeniți spre Belarus printr-o operațiune a serviciilor secrete ucrainene și americane.
Ucraina a negat existența unei asemenea operațiuni, dar a cerut extrădarea a 28 de mercenari, suspectând că ei au luptat alături de separatiștii sprijiniți de Rusia în Donbas. Belarus a fost inițial de acord să coopereze în acest caz cu Ucraina, însă în cele din urmă i-a predat pe bărbați Rusiei în această lună. AGERPRES