Ucraina a închis oficial porturile cucerite de Rusia la Marea Azov și Marea Neagră

  • 02 Mai 2022 13:28
Ucraina a închis oficial porturile cucerite de Rusia la Marea Azov și Marea Neagră

Ucraina a decis să închidă, în mod oficial, cele patru porturi de la Marea Neagră și Marea Azov care au fost capturate de forțele rusești, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters.

Porturile Mariupol, Berdiansk și Skadovsk de la Marea Azov precum și portul Herson de la Marea Neagră sunt închise „până la restabilirea controlului”, a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-un comunicat de presăm, scrie digi24.ro.

„Adoptarea acestei măsuri a fost decisă ca urmare a imposibilității deservirii navelor și pasagerilor, a livrării mărfii, a activităților de transport și altor activități economice conexe, precum și a imposibilității asigurării unui nivel adecvat de siguranță a navigației”, se precizează în comunicat.

Toate porturile maritime ale Ucrainei și-au suspendat activitatea la finele lunii februarie, ca urmare a invaziei rusești. Armata rusă a capturat unele din porturile maritime ale Ucrainei și a instituit o blocată asupra altora.

Luni, președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina ar putea pierde zeci de milioane de tone de cereale ca urmare a preluării controlului de către Rusia a operațiunilor de shipping în Marea Neagră, ceea ce ar declanșa o criză alimentară care ar afecta Europa, Asia și Africa. 

„Rusia nu permite navelor să intre sau să iasă din port, ea controlează Marea Neagră. Rusia vrea să blocheze complet economia noastră”, a spus Volodimir Zelenski pentru un post de televiziune din Australia.

Ucraina, un mare producător agricol mondial, obișnuia să își exporte produsele prin porturile de la Marea Azov și Marea Neagră, însă, după invazia rusească, a fost obligată să își exporte produsele pe calea ferată via granița de vest. Mai mulți oficiali din Ministerele Agriculturii și Transporturilor din Ucraina au anunțat că țara vecină vrea să își majoreze capacitatea de export a porturilor de la Dunăre, pentru a permite ca cerealele să ajungă în porturile românești de la Marea Neagră, notează Agerpres.

Săptămâna trecută, Ministerul ucrainean al Agriculturii a informat că exporturile de cereale ale Ucrainei de la debutul anului agricol 2021/2022 până în prezent s-au ridicat la 45,709 milioane de tone. Această cifră include și cele 763.000 de tone de cereale exportate în luna aprilie. Anterior, o serie de oficiali ucraineni au declarat că Ucraina a exportat până la 300.000 de tone de cereale în luna martie.

Tot săptămâna trecută, președintele operatorului portuar Comvex, Viorel Panait, a anunțat că încărcarea unei nave cu peste 71.00 de tone de porumb ucrainean a fost finalizată joi în portul Constanța de la Marea Neagră, aceasta fiind prima navă care părăsește portul românesc de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău