Ucraina a început să importe curent electric. România, printre țările care o ajută cu electricitate

  • 23 Noiembrie 2023 17:54
Ucraina a început să importe curent electric. România, printre țările care o ajută cu electricitate

Operatorul rețelei naționale de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a anunțat joi că rețeaua se află într-o situație „dificilă”, fiind serios afectată de bombardamentele rusești, ceea ce a adus Ucraina în situația în care trebuie să importe electricitate.

„Astăzi, consumul de electricitate continuă să crească, iar sistemul energetic este în deficit”, a informat Ukrenergo pe într-o postare pe Telegram, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Miercuri, Ucraina a fost nevoită să recurgă la „asistență de urgență” din partea a trei țări vecine: România, Slovacia și Polonia, a mai precizat Ukrenergo.

„Situația rămâne dificilă” în cursul zilei de joi, cu un deficit continuu de electricitate, a transmis Ukrenergo, adăugând că „reparațiile sunt în curs de desfășurare în mai multe grupuri de centrale termice”. Deficitul de energie este generat de creșterea consumului, din cauza vremii reci, ceea ce a provocat o sarcină suplimentară asupra centralelor electrice, a explicat operatorul național ucrainean.

Președintele ucrainean, Volodimr Zelenski, a declarat la începutul lunii octombrie că Rusia va încerca să „distrugă” sistemul de electricitate al țării sale în această iarnă. Pentru a contracara această amenințare, Kievul le cere aliaților săi occidentali noi sisteme de apărare aeriană.

Miercuri seara, Zelenski a anunțat crearea unei „coaliții pentru dezvoltarea apărării antiaeriene” a Ucrainei, principalii contributori urmând să fie Franța și Germania. „Încă nu se poate face public totul, dar scutul aerian ucrainean este întărit literalmente în fiecare lună”, a spus Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău