Ucraina | A început campania pentru alegerile prezidențiale

  • 31 Decembrie 2018 17:05
Ucraina | A început campania pentru alegerile prezidențiale

Campania pentru alegerile prezidențiale din Ucraina, care vor avea loc la 31 martie, a început luni, pe fondul tensiunilor privind starea de urgență, în vigoare în 10 regiuni din această țară până în urmă cu câteva zile din cauza incidentului naval din Marea Neagră cu Rusia, informează EFE, scrie Agerpres.

Candidații au termen până la 3 februarie pentru a se înscrie în cursa electorală și până la 8 februarie pentru a-și înregistra candidaturile la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit ultimelor sondaje, fosta șefă a executivului de la Kiev, Iulia Timoșenko, conduce în intențiile de vot, cu un procent de 16-18%.

Actualul șef al statului, Petro Poroșenko, a câștigat teren și este creditat în acest moment cu 14% din intențiile de vot, ocupând poziția a doua în topul preferințelor electoratului, în condițiile în care la jumătatea lui noiembrie se situa abia pe poziția a cincea.

Poroșenko, care a devenit președinte după câștigarea alegerilor convocate în mai 2014 după înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, era până de curând criticat pentru felul defectuos în care gestiona economia țării și pentru corupția generalizată, iar realegerea sa părea puțin probabilă.

Însă incidentul naval cu Rusia din Marea Neagră din 25 noiembrie și impunerea stării de urgență l-au ajutat să câștige popularitate, el fiind de altfel criticat de detractorii săi, inclusiv de președintele rus Vladimir Putin, că a recurs la ''o provocare preelectorală''.

Este foarte posibil să fie nevoie de un al doilea tur de scrutin, la care și Timoșenko pleacă drept favorită, însă analiștii sunt de părere că Poroșenko va continua să crească în sondaje pe măsură ce se apropie data alegerilor.

Candidatul clasat pe poziția a treia în preferințele electoratului este actorul și comicul Vladimir Zelenski, cu 8-12% din intențiile de vot.

Între alți candidați se numără fostul ministru al apărării Anatoli Grițenko, prorusul Iuri Boiko, fost ministru al energiei, și populistul Oleg Liașko.

Campania începe pe fondul acuzațiilor formulate de Poroșenko și de atotputernicul ministru de interne, Arsen Avakov, conform cărora Rusia intenționează să se amestece în procesul electoral din Ucraina, notează EFE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău