„Mândria Flotei ruse de la Marea Neagră a fost distrusă într-una dintre cele mai ingenioase operațiuni ale acestui războiului ”, a scris ziarul Daily Mail.
Jurnaliștii britanici au relatat că, pe 13 aprilie, armata ucraineană a ridicat de la sol două drone Bayraktar TB2, acestea fiind folosite pentru a distrage atenția sistemelor de apărare ale crucișătorului „Moskva'', în timp ce alte două rachete anti-navă Neptun era lansate asupra navei ruse.
Strategia atacului planificat de armata ucraineană pe a lovi crucișătorul „Moskva”. Sursa foto: cotidianul Obozrevatel, cu preluare de la ziarul britanic Daily Mail.
Atacul a avut loc într-un moment în care nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră se deplasa la aproximativ 100 km de Odesa, în zona Insulei Șerpilor.
Mass-media ucraineana susține că echipajul crucișătorului „Moskva’’ a ’’mușcat’’ momeala armatei ucrainene și au monitorizat îndeaproape dronele Bayraktar TB2 care survolau deasupra navei ruse.
Preocupați cu prezența acestor drone, probabil intenționând să le doboare, echipajul crucișătorului „Moskva’’ a fost luat prin surprindere când două rachete anti-navă Neptun R360, fabricate în Ucraina, care au fost lansate dintr-o baterie a unui sistem de apărare costieră, i-au lovit în plin.
Mai concret, lovirea crucișătorului „Moskva’’ a fost posibilă datorită faptului că rachetele anti-navă Neptun pot fi detectate de sistemele radar doar în momentul lansării, când acestea se ridică în aer. După lansare, detectarea acestor rachete este aproape imposibilă, deoarece se deplasează la o altitudine de câțiva metrii de nivelul mării.
Dacă mai luăm în calcul și condițiile meteo nefavorabile care au făcut și mai ’’invizibile’’pe radar rachetele anti-navă Neptun, toți acești factori nu au permis radarelor crucișătorului să detecteze atacul lansat de ucraineni.
Până în acest moment nu există o confirmare oficială din partea armatei ucrainene că aceasta a fost strategia la care a recurs pentru a distruge nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră. Probabil adevărul îl vom afla după încheierea acestui conflict, deoarece cei mai mulți vor tinde să susțină că relatările apărute în mass-media ucraineană seamănă mai multe cu scenarii SF desprinse din filmele hollywoodiene.
Acest atac, după cum au comentat și alții oficialii occidentali, a demonstrat capacitatea Ucrainei de a lovi forțele ruse de ocupație, chiar și în zonele în care se considerau invulnerabile.
Acest incident reprezintă o altă pierdere uriașă pentru Rusia. Astfel, li s-a demonstrat din nou rușilor că sunt vulnerabili, mai ales că rezultatul atacului asupra crucișătorului „Moskva’’a fost decis de competența militarilor ucraineni.
În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulți oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus „Moskva” a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”.
După cum bine știm, Rusia nu a recunoscut nici până acum că nava sa a fost lovită de rachete anti-navă ucrainene și înaintează versiunea că un incendiu, urmat de explozia magaziei de muniții, a dus la avarierea crucișătorului Moskva.
In urma cu doua zile, un oficial american a declarat pentru agenția de presă Reuters, sub protecția anonimatului, că Statele Unite consideră că crucișătorul rus Moskva, care s-a scufundat joi în Marea Neagră, a fost într-adevăr lovit de două rachete ucrainene Neptun.