Ucraina a folosit un ''truc genial'' pentru a distruge crucișătorul Moskva: Dronele Bayraktar TB2 au fost folsite pe post de momeală

  • 17 Aprilie 14:04
Ucraina a folosit un ''truc genial'' pentru a distruge crucișătorul Moskva: Dronele Bayraktar TB2 au fost folsite pe post de momeală

Ucraina a reușit să trimită pe fundul Mării Negre nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, pe care rușii o considerau de nescufundat, apelând la un mic ''truc strategic''. Astfel, după cum relatează cotidianul ucrainean Obozrevatel, armata ucraineană a folosit ca momeală pentru sistemele de apărare ale crucișătorului Moskva două drone Bayraktar TB2, astfel încât sisteme radar ale navei să nu observe apropierea rachetelor Neptun, scrie DefenseRomania.ro.

Potrivit cotidianul Obozrevatel, care citează ziarul britanic Daily Mail, prin reușita atacării crucișătorului Moskva, ucrainenii au arătat încă o dată lumii întregi cât de slabă este cu adevărat mașina militară a Federației Ruse, așa zisa ''a două armată a lumii'', precizează sursa citată

„Mândria Flotei ruse de la Marea Neagră a fost distrusă într-una dintre cele mai ingenioase operațiuni ale acestui războiului ”, a scris ziarul Daily Mail.

Jurnaliștii britanici au relatat că, pe 13 aprilie, armata ucraineană a ridicat de la sol două drone Bayraktar TB2, acestea fiind folosite pentru a distrage atenția sistemelor de apărare ale crucișătorului „Moskva'', în timp ce alte două rachete anti-navă Neptun era lansate asupra navei ruse.

Strategia atacului planificat de armata ucraineană pe a lovi crucișătorul „Moskva”. Sursa foto: cotidianul Obozrevatel, cu preluare de la ziarul britanic Daily Mail.

Atacul a avut loc într-un moment în care nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră se deplasa  la aproximativ 100 km de Odesa, în zona Insulei Șerpilor.

Citește și: Primele imagini din satelit cu crucișătorul Moskva după ce a fost lovit de rachetele Neptun. Nava se afla la 80 de mile marine de Odessa

Mass-media ucraineana susține că echipajul crucișătorului „Moskva’’ a ’’mușcat’’ momeala armatei ucrainene și au monitorizat îndeaproape dronele Bayraktar TB2 care survolau deasupra navei ruse.

Preocupați cu prezența acestor drone, probabil intenționând să le doboare, echipajul crucișătorului „Moskva’’ a fost luat prin surprindere când două rachete anti-navă Neptun R360, fabricate în Ucraina, care au fost lansate dintr-o baterie a unui sistem de apărare costieră, i-au lovit în plin.

Mai concret, lovirea crucișătorului „Moskva’’ a fost posibilă datorită faptului că rachetele anti-navă Neptun pot fi detectate de sistemele radar doar în momentul lansării, când acestea se ridică în aer. După lansare, detectarea acestor rachete este aproape imposibilă, deoarece se deplasează la o altitudine de câțiva metrii de nivelul mării.

Dacă mai luăm în calcul și condițiile meteo nefavorabile care au făcut și mai ’’invizibile’’pe radar rachetele anti-navă Neptun, toți acești factori nu au permis radarelor crucișătorului să detecteze atacul lansat de ucraineni.

Până în acest moment nu există o confirmare oficială din partea armatei ucrainene că aceasta a fost strategia la care a recurs pentru a distruge nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră. Probabil adevărul îl vom afla după încheierea acestui conflict, deoarece cei mai mulți vor tinde să susțină că relatările apărute în mass-media ucraineană seamănă mai multe cu scenarii SF desprinse din filmele hollywoodiene. 

Acest atac, după cum au comentat și alții oficialii occidentali, a demonstrat capacitatea Ucrainei de a lovi forțele ruse de ocupație, chiar și în zonele în care se considerau invulnerabile.

Acest incident reprezintă o altă pierdere uriașă pentru Rusia. Astfel, li s-a demonstrat din nou rușilor că sunt vulnerabili, mai ales că rezultatul atacului asupra crucișătorului „Moskva’’a fost decis de competența militarilor ucraineni.

În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulți oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus „Moskva” a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”.

După cum bine știm, Rusia nu a recunoscut nici până acum că nava sa a fost lovită de rachete anti-navă ucrainene și înaintează versiunea că un incendiu, urmat de explozia magaziei de muniții, a dus la avarierea crucișătorului Moskva.

In urma cu doua zile, un oficial american a declarat pentru agenția de presă Reuters, sub protecția anonimatului, că Statele Unite consideră că crucișătorul rus Moskva, care s-a scufundat joi în Marea Neagră, a fost într-adevăr lovit de două rachete ucrainene Neptun.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:3,6 m/s
Sat
1
Sun
1
Mon
-0
Tue
0
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău