Ucraina a făcut primii pași „importanți” în modificarea legislației privind învățământul în limba română

  • 16 Februarie 09:11
Ucraina a făcut primii pași „importanți” în modificarea legislației privind învățământul în limba română

Ucraina a făcut primii pași importanți în modificarea legislației pentru minorități, inclusiv în domeniul învățământului, astfel încât predarea în școlile din comunitățile românești să poată fi continuată în limba română, cum a existat de sute de ani, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul responsabil al Uniunii inter-regionale "Comunitatea românească din Ucraina", Aurica Bojescu.

Potrivit AGERPRES, Parlamentul ucrainean a abrogat prevederile legislative care impuneau școlilor cu predare în limba minorităților, inclusiv cele în limba română, să introducă progresiv predarea în limba ucraineană a disciplinelor de bază, de la 20% din totalul orelor de curs în clasa a V-a până la 60% în clasa a XI-a.

Aurica Bojescu arată că schimbările legislative s-au produs în special ca urmare a ședinței comune dintre guvernele României și Ucrainei, care a avut la Kiev pe 18 octombrie 2023, dar și sub presiunea Comisiei Europene, care negociază cu Ucraina aderarea la Uniunea Europeană, dar și a Consiliului Europei.

Cu toate acestea, secretarul responsabil al Uniunii inter-regionale "Comunitatea românească din Ucraina", care a participat la discuțiile cu comisarul Uniunii Europene pentru Extindere, dar și la negocierile cu Ministerul Învățământului de la Kiev și cu Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertatea Conștiinței din cadrul Guvernului de la Kiev, consideră că actul normativ de bază privind învățământul mai necesită câteva corecții, în interesul comunității românești din Ucraina, care își dorește păstrarea învățământului în limba română în școli.

Unul dintre articolele care trebuie revizuite este legat de predarea în limba minorităților la nivel de unități de învățământ, nu la nivel de clasă, și revenirea la statutul școlilor cu predare în limba română, cum a fost până în 2017. Cel de-al doilea aspect privește Bacalaureatul în limbile minorităților, respectiv în limba română.

"Nu avem încă schimbări la articolul 7 din Legea învățământului, așa cum prevede Constituția Ucrainei, unde este garantat procesul de învățământ în limba maternă în școli. Noi încă ne punem întrebarea de ce în satele noastre, în localitățile unde noi avem școli, predarea să nu fie garantată în școală, ci doar în clase. Continuăm să discutăm cu Ministerul Învățământului, cu Departamentul pentru Etnopolitică al Guvernului concret pentru aceste schimbări. (...) Cel mai important punct care încă nu s-a realizat este Bacalaureatul, care nu se permite în limba în care s-a învățat, așa cum este prevăzut în România. Nici Bacalaureat la limba maternă noi nu avem, ceea ce face ca motivația pentru a învăța în limba maternă, în limba română, să lipsească. Dacă în toți anii elevii învață în limba română, ei ar trebui să dea Bacalaureatul tot în limba română. Acum, Bacalaureatul în limba română este permis doar celor care au mers la școală până la 1 septembrie 2018", a adăugat Aurica Bojescu.

Ea susține că întreaga comunitate românească are revendicări "constructive", care au la bază prevederile Constituției ucrainene, dar și normele juridice internaționale referitoare la minorități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău