Ucraina a exportat 763.000 de tone de cereale în luna aprilie

  • 29 Aprilie 18:36
Ucraina a exportat 763.000 de tone de cereale în luna aprilie

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la debutul anului agricol 2021/2022 până în prezent s-au ridicat la 45,709 milioane de tone, a anunțat vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters.

Ministerul ucrainean al Agriculturii a precizat că cifra comunicată include 763.000 de tone de cereale exportate în luna aprilie, dar nu a oferit cifre pentru luna martie. Anterior, o serie de oficiali ucraineni au declarat că Ucraina a exportat până la 300.000 de tone de cereale în luna martie, scrie Agerpres.

Comparativ, înainte de război, Ucraina exporta până la șase milioane de tone de cereale într-o singură lună.

Datele comunicate vineri de Ministerul ucrainean al Agriculturii arată că de la debutul sezonului agricol actual și până în prezent țara vecină a exportat 18,5 milioane tone de grâu, 21,1 milioane de tone de porumb și 5,7 milioane tone de orz. În ceea ce privește situația pe luna aprilie, exporturile de cereale ale Ucrainei au inclus 115.000 de tone de grâu, 622.000 de tone de porumb și 25.000 de tone de orz.

Ministerul ucrainean al Agriculturii nu a spus care a fost modul în care au fost livrate aceste cereale.

Ucraina, un mare producător agricol mondial, obișnuia să își exporte produsele prin porturile de la Marea Azov și Marea Neagră, însă, după invazia rusească, a fost obligată să își exporte produsele pe calea ferată via granița de vest.

Mai mulți oficiali din Ministerele Agriculturii și Transporturilor din Ucraina au anunțat că țara vecină vrea să își majoreze capacitatea de export a porturilor de la Dunăre, pentru a permite ca cerealele să ajungă în porturile românești de la Marea Neagră.

Vineri, președintele operatorului portuar Comvex, Viorel Panait, a anunțat că încărcarea unei nave cu peste 71.00 de tone de porumb ucrainean a fost finalizată joi în portul Constanța de la Marea Neagră, aceasta fiind prima navă care părăsește portul românesc de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Mon
13
Tue
15
Wed
17
Thu
17
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău