Ucraina a doborât un alt bombardier de front Su-34 al Rusiei

  • 30 Ianuarie 16:00
Ucraina a doborât un alt bombardier de front Su-34 al Rusiei

Un avion de luptă rusesc Su-34 a fost doborât luni, 29 ianuarie, deasupra regiunii Lugansk, din estul Ucrainei, după cum a informat armata ucraineană. Nu au fost furnizate alte detalii, însă aeronava a fost listată în actualizarea zilnică a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Nu este încă foarte clar cu ce armament a fost lovită aeronava rusă, însă, la sfârșitul anului trecut, Ucraina a reușit să distrugă trei avioane de vânătoare-bombardament rusești Su-34 similare, în sudul țării, cu ajutorul sistemului antiaerian american Patriot.

În urmă cu două săptămâni, pe 14 ianuarie, forțele ucrainene au lovit două capabilități aeriene ruse  valoroase, o aeronavă de avertizare timpurie și control A-50 și o aeronavă de comunicații și control aerian IL-22, primul prăbușindu-se în apropiere de Berdiansk, fără supraviețuitori în rândul echipajului și personalului, iar cel din urmă suferind daune, dar reușind să aterizeze pe un aerodrom civil.

Lovirea aeronavelor speciale a fost considerată cea mai devastatoare pierdere a Forțelor Aerocosmice Ruse de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina.

Reamintim că Suhoi-34 (Fullback, în terminologie NATO) este cel mai performant bombardier de front al Rusiei. Destinația principală a acestuia este să lanseze bombe ghidate cu laser sau rachete ghidate cu rază lungă de acțiune pentru lovituri de precizie asupra țintelor terestre, dar a fost echipat și cu radare avansate pentru cercetare și cu rachete aer-aer moderne pentru a face față luptei aeriene.

La o valoare estimată de 36 de milioane de dolari, aeronava este una dintre cele mai scumpe avioane de luptă ale armatei ruse. Potrivit grupului independent de supraveghere Oryx, forțele ruse au pierdut în cei doi ani de război 25 de avioane Su-34.

În afara cazurilor prezentate mai sus, printre cele mai recent doborâte Su-34 se numără o aeronavă incendiată pe 4 ianuarie pe aerodromul Shagol din Chelyabinsk, în urma unei operații speciale a Serviciului de Informații al armatei ucrainene (GUR), precum și un Su-34 și un Su-30 pe care apărarea antiaeriană ucraineană a susținut că le-a distrus pe 24 decembrie, fără a oferi detalii privind zonele în care au avut loc loviturile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău