Ucraina a devenit un stat membru de facto al NATO, consideră ministrul apărării de la Kiev

  • 13 Ianuarie 2023 12:05
Ucraina a devenit un stat membru de facto al NATO, consideră ministrul apărării de la Kiev

Ucraina a devenit un stat membru de facto al NATO deoarece țările occidentale, care inițial se temeau că acordarea de asistență militară Kievului ar fi putut duce la escaladarea conflictului, și-au schimbat "viziunea" despre război, a declarat într-un interviu la postul britanic BBC ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, transmite vineri, 13 ianuarie, Agerpres.

Reznikov a declarat că era convins că Ucraina avea să primească armament, inclusiv tancuri și avioane de luptă.

„Această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare este, în opinia mea, un fel de protocol. Ucraina ca țară și forțele armate ale Ucrainei s-au transformat într-un membru al NATO. De facto, nu 'de iure'. Pentru că avem armament și înțelegem cum să-l folosim", a adăugat el.

Rusia a susținut că luptă de fapt împotriva alianței nord-atlantice în Ucraina, dat fiind că Occidentul a furnizat arme Kievului după invazia rusă, acum aproape un an.

Ucraina a încercat de ani de zile să se alăture NATO, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni pentru o aderare expres, lucru pe care președintele rus Vladimir Putin îl consideră drept o amenințare la adresa securității Rusiei.

Articolul 5 din Tratatul NATO menționează că un atac armat asupra unui membru trebuie considerat drept un atac împotriva tuturor, amintește EFE.

Reznikov nu a fost de acord cu afirmația că declarațiile sale cu privire la alianța militară ar fi controversate.

„De ce (să fie) controversate? Este realitatea. Este un fapt. Sunt sigur că într-un viitor apropiat vom fi membri ai NATO, 'de iure'", a insistat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău