Ucraina a arestat un bărbat suspectat că a ajutat Rusia în pregătirea unui atac masiv care a vizat Kievul

  • 04 Decembrie 2023 14:11
Ucraina a arestat un bărbat suspectat că a ajutat Rusia în pregătirea unui atac masiv care a vizat Kievul

Un bărbat din Kiev, suspectat că a ajutat Rusia cu diverse informații critice despre apărarea capitalei Ucrainei, care a fost ținta unui atac masiv în ultima zi a anului 2022, a fost reținut de SBU, scrie hotnews.ro.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat luni că a reținut un bărbat din Kiev care ar fi ajutat Moscova în organizarea unui atac cu rachete rusești împotriva capitalei la 31 decembrie 2022, potrivit The Kyiv Indepepdent.

Suspectul, în vârstă de 40 de ani, a plecat în Rusia prin intermediul unei țări terțe la sfârșitul anului 2022 și a început să lucreze cu serviciile de informații rusești în schimbul cetățeniei ruse, potrivit SBU.

Pentru a-și dovedi loialitatea, bărbatul a furnizat imediat informații despre presupusa locație a apărării ucrainene din jurul Kievului, pe care Rusia le-a folosit pentru un atac major câteva zile mai târziu.

Presupusul spion ar fi fost apoi instruit de FSB la Moscova și trimis înapoi în Ucraina pentru a colecta informații despre obiective militare din Kiev și regiunea Jîtomir.

Ofițerii SBU l-au reținut pe suspect în apartamentul său din Kiev. În urma perchezițiilor au fost descoperite un telefon folosit pentru a comunica cu FSB, simboluri rusești și documente necesare pentru a se înregistra pentru obținerea cetățeniei ruse, a mai precizat SBU.

Suspectul riscă acum închisoare pe viață.

Armata lui Vladimir Putin a efectuat un atac cu rachete asupra Ucrainei în ultima zi a anului 2022.

Rusia a trimis și o dronă kamikaze inscripționată cu mesajul „An Nou fericit” în valul masiv de atacuri cu drone lansat în noaptea de Anul Nou asupra unor orașe din Ucraina.

Atacurile rusești asupra Ucrainei din ajunul și noaptea Anului Nou s-au soldat cu cel puțin 4 morți și 50 de răniți.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău