Ucraina 2023: Top propagandă, fake news și dezinformări demontate de Veridica

  • 05 Ianuarie 17:18
Ucraina 2023: Top propagandă, fake news și dezinformări demontate de Veridica

În 2023, cel de-al doilea an al războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, propaganda de război a continuat să fie, ca și în 2022, principalul mijloc de răspândire a narațiunilor false rusești care au țintit Ucraina și spațiul ex-sovietic. Formatele de FAKE NEWS și DEZINFORMARE, ceva mai elaborate decât cele de propagandă, au fost însă în continuare prezente, chiar dacă într-o pondere mai mică, relatează Veridica.ro.

Moscova a încercat în continuare să își justifice agresiunea asupra Ucrainei, pe care a prezentat-o în termeni similari celor folosiți în 2022 – ba ca un răspuns la o agresiune a Occidentului împotriva „lumii ruse” și a valorilor tradiționale, ba ca o acțiune de salvare a ucrainenilor (de nazism, arme biologice etc.). De asemenea, NATO, UE, Statele Unite – pe scurt, Occidentul – au continuat și în 2023 să fie ținte ale narațiunilor false lansate de Rusia, menționează Veridica.ro.

Conducerea politică ucraineană și Occidentul au nevoie de război.

Datorită războiului din Ucraina, SUA rămân lideri globali, iar Zelenski nu își va pierde vreodată puterea. În realitate, liderii occidentali sau ucraineni nu au declanșat războiul și nu au pledat pentru acesta, ci s-au pronunțat pentru o pace durabilă, care însă înseamnă ca Rusia să-și retragă trupele, să nu ucidă civili și să renunțe la încălcarea dreptului internațional.

Rusia caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată.

Acțiunile Moscovei sunt prezentate ca măsuri de salvare a poporului ucrainean de rusofobia conducerii politice de la Kiev, sprijinită de statele din vest.  În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă, încercând să captureze și mai mult din teritoriul Ucrainei.

Ucraina a devenit un stat nazist, iar ucrainenii au nevoie de denazificare

Ucraina nu numai că este un pseudo-stat, dar mai este condusă de naziști și a fost împinsă de Occident să declanșeze un război împotriva Rusiei, potrivit propagandei ruse. În realitate, nici Kievul și nici Occidentul nu și-au dorit un război, iar Ucraina a interzis prin lege ideologia nazistă (și pe cea comunistă). În plus, de la proclamarea independenței statului ucrainean, în țară n-a existat vreodată o forță politică semnificativă de extrema dreaptă.

Ucraina a fost inventată de URSS, iar Rusia are dreptul istoric să o destrame.

În 2023 au fost reluate sau dezvoltate sub o altă formă diverse narațiuni false care au ca scop să demonstreze că Ucraina este un stat artificial. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică că Ucraina este în întregime rodul epocii sovietice, fiind creată pe seama Rusiei istorice. Liderul bolșevic Vladimir Lenin a fost acuzat de mai multe ori de Vladimir Putin că le-a oferit republicilor naționale dreptul de ieșire din componența URSS.

„Operațiunea militară specială” a salvat Rusia de agresiunea NATO.

Occidentul nu a reușit să șteargă Rusia de pe fața pământului datorită „operațiunii militare speciale”, prezentată de propaganda rusă ca un război de eliberare a Ucrainei de sub ocupația NATO și UE. Războiul armatei ruse împotriva Ucrainei este numit un război al Occidentului dominat de rasism și neonazism împotriva cetățenilor ruși. Fiind înconjurată de Occidentul coordonat de „hegemonul american”, Rusia este nevoită să desfășoare „operațiunea militară specială” ca să protejeze valorile autentice și popoarele care locuiesc în bună înțelegere pe teritoriul său.

Continuarea poate fi citită aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău