Ucraina: Riscuri ridicate ca războiul să se mute în vestul țării

  • 15 Iulie 2015 12:30
Ucraina: Riscuri ridicate ca războiul să se mute în vestul țării

Situația rămâne tensionată în localitatea Mukacevo din Transcarpatia, limitrofă cu Ungaria, Slovacia și România, unde adevărate scene de gherilă urbană au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, opunând membri ai grupului de extrema dreaptă 'Pravîi Sektor' ('Sectorul de dreapta') forțelor de ordine, informează presa ucraineană,…

Situația rămâne tensionată în localitatea Mukacevo din Transcarpatia, limitrofă cu Ungaria, Slovacia și România, unde adevărate scene de gherilă urbană au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, opunând membri ai grupului de extrema dreaptă 'Pravîi Sektor' ('Sectorul de dreapta') forțelor de ordine, informează presa ucraineană, citată de Agerpres.

Confruntarea, soldată cu cel puțin trei morți și 13 răniți la 11 iulie la Mukacevo, destabilizează și mai mult țara și crește temerea privind deschiderea unui al doilea front în vestul țării, estimează unii analiști de la Kiev. Incidentele au avut loc sâmbătă la prânz în incinta clubului sportiv Antares, deținut de deputatul Mihail Lanio, fost membru al Partidului Regiunilor al fostului președinte Viktor Ianukovici. Potrivit versiunii avansate de Ministerul ucrainean de Interne, o altercație a izbucnit între indivizi civili și membri ai 'Pravîi Sektor', care au 'tras primii'. 'Ei au ucis pe cineva, iar apoi au dus corpul în mașina lor. În acel moment au descins patrule de poliție și a început un schimb de focuri între părți', a indicat sâmbătă purtătorul de cuvânt al ministerului, Artem Șevcenko.

'Pravîi Sektor' neagă acuzațiile, prin intermediul lui Roman Stoika, comandantul batalionului naționalist, supranumit Grits, care a declarat că detașamentul său a mers la clubul Antares la invitația lui Lanio pentru a discuta pe tema contrabandei cu țigări, practică larg răspândită în regiune. Acesta a susținut că lui Lanio nu-i place că Grits patrulează granița și nu-i lasă să treacă pe contrabandiști. 'Ne-am dus în sala lui de sport. Eram doisprezece, înarmați cu puști. Ei erau în jur de o sută, de asemenea înarmați. Lanio ne-a cerut să nu ne atingem de teritoriul său, asigurând că Viktor Medvedciuk (ex-șeful administrației prezidențiale sub fostul regim) îl acoperă, ceea ce noi am refuzat să facem', susține acesta într-o înregistrare video postată sâmbătă pe Youtube. Potrivit lui Stoika, două mașini de teren fără semne distinctive și dotate cu mitraliere au venit să-i recupereze. 'Am aruncat o grenadă fumigenă în stradă și un schimb de focuri a izbucnit în timp ce noi ne urcam în mașini', mai spune el.

A urmat o zi lungă de gherilă urbană. Combatanții naționaliști s-au refugiat într-un post al poliției rutiere, situat la intrarea în oraș, înainte blocând drumul spre Kiev cu vehicule incendiate. Confruntări acerbe au continuat între reprezentanții 'Pravîi Sektor' și forțele de ordine cu utilizarea de mitraliere grele și lansatoare de grenade. Forțe speciale de intervenție au fost imediat trimis de către autoritățile de la Kiev, în timp ce negocieri au început între cele două tabere. Bilanțul oficial al luptelor dat publicității duminică seara era de trei morți (un civil și doi combatanți 'Pravîi Sektor') și 13 răniți de ambele tabere.

Situația a escaladat și la nivel național. Dmitro Iaroș, liderul 'Pravîi Sektor', s-a deplasat sâmbătă la Mukacevo pentru a negocia cu autoritățile. Manifestații ale grupărilor naționaliste au avut loc marți în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv la Kiev și la Lvov. Iar, președintele Petro Poroșenko a convocat la începutul săptămânii o ședință de urgență a Cabinetului Militar pentru a opri confruntarea dintre membrii grupării paramilitare ultranaționaliste și poliție.

La Lvov, două explozii au vizat marți o secție de poliție, doi polițiști fiind grav răniți, dintre care unul și-a pierdut un picior. Este un atentat ce a vizat 'destabilizarea țării', a declarat Ministerul de Interne ucrainean, legând acest eveniment de confruntările de la Mukacevo.

Președintele Poroșenko a ordonat serviciilor de securitate și poliției să dezarmeze 'grupusculele ilegale' care amenință 'să destabilizeze și mai tare țara, aflată deja în război împotriva separatiștilor în Est'. 'Eu vorbesc de clanuri, de contrabandă și corupție. Ar trebui luate măsuri concrete împotriva tuturor celor implicați, indiferent de statut sau conexiunile lor', a pledat președintele ucrainean, în contextul în care presa de la Kiev scrie că la Mukacevo s-a produs o reglare de conturi între deputații Viktor Baloga (fost primar în acest oraș) și Mihail Lanio.

Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a cerut la rândul său șefului serviciului fiscal Roman Nasirov destituirea tuturor reprezentanților vamali din Transcarpatia: de la șefi la vameși de rând. Rada Supremă de la Kiev (parlamentul) a instruit o comisie de anchetă care trebuie să-și facă public raportul asupra evenimentelor de la Mukacevo până la 17 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău