Twitter închide 70.000 de conturi afiliate QAnon

  • 12 Ianuarie 2021 10:26
Twitter închide 70.000 de conturi afiliate QAnon

Platforma de social media Twitter a anunțat luni că a "suspendat în mod permanent" 70.000 de conturi afiliate QAnon - o mișcare conspiraționistă pro-Trump implicată în revoltele recente din Washington - încă de vineri, când a decis să blocheze definitiv contul președintelui în exercițiu Donald Trump, acuzat că și-a încurajat susținătorii să perturbe validarea de către Congres a victoriei democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, relatează AFP.

"Aceste conturi difuzau conținuturi periculoase, asociate QAnon, pe scară largă", explică Twitter într-un comunicat, precizând că mulți indivizi aveau mai multe conturi, scrie Agerpres.

În general, principalele platforme digitale par să se fi angajat să curețe internetul de QAnon. Tot luni, Amazon a înlăturat rețeaua social media Parler de pe serverele sale.

Gigantul tehnologic reproșează acestei rețele sociale, populară în rândul adepților QAnon și al altor susținători ai lui Donald Trump, că a permis proliferarea mesajelor problematice după asaltul de săptămâna trecută asupra Capitoliului.

Nu este prima oară când rețelele de social media încearcă să-i strunească pe conspiraționiști. La începutul lunii octombrie, înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie în SUA, Facebook a suprimat conturi aparținând acestora.

Twitter și YouTube au luat atunci măsuri similare. Dar după asaltul asupra Capitoliului, care a șocat întreaga țară, afectând imaginea SUA pe plan internațional, giganții tehnologici au trecut la măsuri radicale.

Facebook a anunțat luni că nu va ridica suspendarea contului lui Donald Trump și că va retrage toate mesajele conținând sloganul "Stop furtului", la răspândirea căruia a contribuit președintele american în exercițiu pe rețelele sociale, după ce l-a acuzat pe contracandidatul său democrat că ar fi "furat" scrutinul prezidențial fără să aducă dovezi convingătoare.

Rețeaua conservatoare Parler - înlăturată de pe platformele de descărcare a aplicațiilor Apple și Google - denunță că este ostracizată și a depus luni o plângere împotriva Amazon. Aceasta consideră că suspendarea sa este motivată politic și din dorința de a reduce concurența în beneficiul Twitter.

Cele trei mari companii digitale reproșează Parler o politică prea laxistă față de mesajele care încurajează violența. "Parler nu poate sau nu dorește să identifice și să elimine rapid acest conținut", afirmă Amazon într-un mesaj transmis luni seara AFP.

Lansată în 2018, rețeaua socială din Nevada funcționează la fel ca Twitter, cu profiluri personale și "parleys" în loc de tweets. Platforma a atras mai ales la începuturile sale vârfuri ultraconservatoare. Dar ea este gazda și unor voci republicane mai tradiționale, cum ar fi prezentatorii Fox News, Sean Hannity și Tucker Carlson, sau guvernatorul republican din Dakota de Sud, Kristi Noem.

Deja în plină expansiune, platformele conservatoare, precum Parler sau Gab, au primit în ultimele zile numeroși noi abonați, nemulțumiți de decizia popularelor rețele sociale de a suspenda contul lui Donald Trump.

Aproximativ între "600.000 și 700.000" de utilizatori de internet se înregistrează în prezent zilnic pe Gab, a declarat Andrew Torba, cofondatorul acestei rețele create în august 2016. Dar rețelele sociale conservatoare vor trebui probabil să se adapteze noilor termeni dictați de giganții internetului, notează AFP.

Serviciul de difuzare a înregistrărilor video în direct DLive, utilizat de mai mulți protestatari în timpul asaltului Capitolului, a interzis șapte canale și a eliminat peste 100 de videoclipuri de pe site-ul său.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău