TVR Moldova | Victor Guzun: Unica modalitate ca R.Moldova să devină un stat prosper este să își facă temele (Revista presei)
-
08 Mai 2020 09:42
„Nu se fac compromisuri cu Constituția și nici cu legea”, comentează pe marginea hotărârii Curții Constituționale privind anularea creditului rusesc președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, într-un interviu pentru Europa Liberă. În opinia lui, ”pentru ceea ce s-a întâmplat, în cea mai mare măsură sunt responsabili cei care au negociat și aprobat acest acord, că, dacă se respectau prevederile legii, probabil la asta nu se ajungea. (…)
Dacă guvernul dorește un acord într-adevăr de credit cu Federația Rusă și Federația Rusă are acești bani rezervați pentru Republica Moldova, cel mai simplu ar fi să se inițieze un proces de negociere a acordului, să-l termine foarte repede și să vină cu un proiect bun de acord în parlament”. Expertul mai subliniază că ar fi fost mai rapidă excluderea din acord a clauzelor suspicioase. ”Dacă Federația Rusă condiționează negocierea acordului de aceste clauze, înseamnă că ele chiar sunt așa de critice și importante pentru Republica Moldova, și nu știu dacă noi putem să acceptăm un credit în asemenea condiții, care ar expune Republica Moldova unor riscuri masive - punerea pe seama Guvernului Republicii Moldova a datoriei „Gazprom” la „Moldova-Gaz”, a remarcat Vladislav Gribincea.
„Dacă se va recurge la acțiuni de răzbunare împotriva judecătorilor, reacțiile externe vor fi dintre cele mai dure, iar actuala izolare externă a R. Moldova riscă să capete contur oficial”, consideră fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, citat de Cotidianul. ”De fapt, suntem puși din nou în fața unui test al democrației, iar răspunsul dacă am trecut sau nu acest test, depinde mai mult de ceea ce va urma de-acum încolo, decât de ceea ce a decis Curtea astăzi”, a adăugat Alexandru Tănase într-un mesaj pe Facebook. El a mai subliniat că ”Principiile stabilite de Curte în această speță, vor fi aplicabile și alte acorduri de creditare internațională, nu doar celor încheiate cu Rusia. Din aceste considerente, argumentarea la care va recurge Curtea, este esențială”.
Premierul Ion Chicu a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, înainte de pronunțarea hotărârii Curții Constituționale că ”Dacă nu vine creditul rusesc – va trebui să mergem în Parlament să tăiem patru miliarde de lei cheltuieli”. Potrivit premierului, ”Dacă acești bani nu ajung, atunci noi suntem sub riscul că nu vom putea finanța cheltuieli de 4,2 miliarde de lei. Noi acum, când am rectificat bugetul în parlament, această sumă am inclus-o acolo și sub ea am prevăzut cheltuieli. În cazul când acești bani sunt excluși, pașii tehnici sunt: guvernul trebuie să meargă în parlament, să solicite o rectificare spre minus, spre diminuarea bugetului și să taie cheltuieli de 4,2 miliarde de lei...” Referitor la o eventuală renegociere cu partea rusă, Ion Chicu a declarat că se va face o tentativă, ”dar eu nu pot spune care va fi atitudinea părții ruse, cu atât mai mult că toată regiunea, toată lumea e afectată economic și doritori de a împrumuta bani la asemenea condiții, credeți-mă, nu prea sunt.”
După decizia Curții Constituționale, premierul și-a schimbat oarecum declarațiile. „Guvernul va identifica sursele necesare pentru acoperirea găurii bugetare”, a scris acesta pe Facebook, citat de Agora. „Curtea Constituțională a luat o decizie. E obligatorie spre executare, precum e obligatorie spre executare și finanțarea cheltuielilor prevăzute în legea bugetului de stat”, a mai punctat premierul.
Președintele Dodon ar fi influențat și acum de Vladimir Plahotniuc, consideră fostul președinte comunist, Vladimir Voronin. El a declarat la TV8: „Au rămas între ei interese, au rămas între ei momente că dacă cineva se scapă cu gura o să-l influențeze pe altul, și foarte puternic”, a comentat politicianul. În opinia liderului PCRM, Igor Dodon, chiar dacă ar vrea, nu mai poate rupe legătura cu Vladimir Plahotniuc din cauza informațiilor compromițătoare pe care le-ar deține acesta din urmă.
Fostul ambasador al R. Moldova în Estonia, Victor Guzun, a subliniat la TVR Moldova că aderarea la Uniunea Europeană este singura alternativă viabilă pentru R. Moldova. „Dacă mergeți în Estonia, vedeți că țara s-a schimbat fundamental pe toate domeniile în ultimii 30 de ani. Republica Moldova nu are alternativă. Unica cale ca Republica Moldova să devină un stat prosper este să își facă temele”, a spus Victor Guzun. Diplomatul a menționat că R. Moldova are un cadru legal foarte clar și un plan concret ca să devină membră a UE. „Pur și simplu, în fiecare zi trebuie să luăm planul de acțiuni R. Moldova - Uniunea Europeană și să beneficiem de toate avantajele pe care le presupune acest plan”, a spus diplomatul.