TVR Moldova | Consilierul Svetlanei Tihanovskaia, despre întâlnirea dintre Dodon și Lukașenko: „Cred că a fost o mare greșeală a lui Dodon: să dai mâna cu un dictator plin de sânge, care își omoară oponenții, cred că este un dezastru”(Revista presei)
-
31 Mai 2021 09:24
Revista presei - 31 mai 2021.
„Jos trădătorii” - Așa a fost întâmpinat socialistul Dodon la baștina lui Voronin, scrie deschide.md. Publicația online amintește despre vizita liderului socialiștilor Igor Dodon, însoțit de președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, în localitatea Corjova, raionul Dubăsari, care e și satul de baștină a fostului președinte, Vladimir Voronin. Igor Dodon a fost întâmpinat de un grup de veterani din satul Corjova care l-au huiduit și l-au numit „trădător”. „Ne-am obișnuit deja să vedem cum după ce le expiră mandatul, foștii președinți și deputați se prezintă cuminți în campanii electorale și bagă în seamă fiecare alegător, dar acest lucru nu durează mult”, spune unul dintre veteranii de război, citat de deschide.md.
TVR Moldova îl citează pe jurnalistul Franak Viacorka, consilier al liderei opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. El spune că încă nu-și poate explica întâlnirea dintre Dodon și Lukașenko. „Cred că a fost o mare greșeală a lui Dodon: să dai mâna cu un dictator plin de sânge, care oprește avioane comerciale, care își omoară oponenții, care bagă oamenii la închisoare, cred că este un dezastru. Este rușinos. Cred că lui Dodon ar trebui să-i fie rușine pentru asta. Cât privește colaborarea cu Republica Moldova, noi vedem această relație ca fiind deschisă, transparentă. Am vorbit cu consilierii președintei Maia Sandu și sperăm că ea se va întâlni cu Svetlana Tihanoskaia cât mai curând posibil”.
Nicolae Negru observă în Ziarul Național că un duel verbal între liderul socialiștilor Igor Dodon și Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a izbucnit în ultimele două săptămâni, după ce Moscova a acuzat SUA și UE de imixtiune în procesul electoral din Republica Moldova, iar blocul electoral comunisto-socialist a preluat mesajele antioccidentale și a început a mobiliza alegătorii pe baricadele „statalității”, care ar fi amenințată dinspre vest.
Editorialistul observă faptul că liderul socialiștilor devine tot mai agresiv, iar membrii guvernului său au blocat un grant american de peste 90 milioane de dolari, înseamnă că Dodon a rămas fără argumente. Iar un politician fără argumente, în campanie electorală, vrând, vorba lui Hogan, „să păstreze puterea politică cu orice preț”, e ca o fiară rănită, e periculos…
Portalul de știri realitatea.md informează că Elevii din Găgăuzia au primit în dar de la Direcție cărți despre latura „frumoasă” a lui Stalin. Cărțile au fost donate elevilor participanți ai jocului local Quiz despre evenimentele din 9 Mai. Banii pentru cărți au fost oferite de direcția educație din regiune și acestea au fost cumpărate la una din librăriile municipiului Comrat. Reprezentanții direcției, contactați de jurnaliștii de la publicația Notka și-au justificat acțiunea prin faptul că „Iosif Stalin – este o personalitate ambiguă. Însă nu trebuie să-i fie prezentată doar o latură. Copiilor trebuie să le oferim posibilitatea să cântărească, să analizeze siguri și să-și tragă concluziile”. Președinta Asociației cetățenilor reprimați „Doorluk” (din găgăuză Dreptate) din Ceadîr-Lunga se întreabă ce fel de tineri vor crește, dacă li se oferă cărți despre un tiran care a omorât oameni și i-a trimis în Siberia.
Cotidianul.md o citează pe consiliera în sănătate a Maiei Sandu, care a precizat că moldovenii cărora le-a fost administrată prima doză de vaccin anti-COVID-19 în străinătate, pot face rapelul (a doua doză de vaccin) în Republica Moldova. Ala Nemerenco spune că doritorii de a se imuniza cu a doua doză în Republica Moldova, trebuie să se adreseze la medicul de familie sau în orice centru de vaccinare cu buletinul de identitate și certificatul care confirmă administrarea vaccinului cu prima doză.