TVR Moldova aniversează prin programe speciale 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918

  • 26 Martie 2018 17:21
TVR Moldova aniversează prin programe speciale 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918

Încă din primele ore ale zilei, sărbătorim actul istoric votat de Sfatul Țării de la Chișinău, în ediția specială a emisiunii Matinalii.  Ilinca Avram, Anatol Guzic, Elena Popa și Andrei Veleșcu dau startul unei zile memorabile, de la ora 6.00 la 9.00.

De la ora 10.00 vă invităm să urmăriți, în direct din Parlamentul României, Ședința Solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, într-o ediție specială a emisiunii Perfect, imperfect.

Începând cu ora 16.00, aveți ocazia să cunoașteți povestea prim-ministrului statului român în momentul Unirii Basarabiei cu România, din emisiunea „Generația Unirii - Alexandru Marghiloman, un mare român”, moderată de Monica Ghiurco. În dezbaterea găzduită de fosta reședință a marelui om de stat din Buzău, trei invitați valoroși: Irina Vlăduca Marghiloman - strănepoata marelui om politic, lector univ. dr. Marius Adrian Nicoară - comandor de aviație în rezervă și prof.univ. dr. Jipa  Rotaru – istoric militar rememorează personalitatea marelui om de stat buzoian, cel care a considerat că actul istoric de la Chișinău exprima „geniul rasei noastre”. 

De la ora 17.00 telespectatorii sunt invitați să urmărescă o ediție specială a emisiunii Obiectiv Comun, în care Dana Ciobanu și invitații săi vor vorbi despre semnificația actuală a Actului Unirii de la 27 martie 1918.

Începând cu ora 19.00, Vasile Munteanu va prezenta o dezbatere politică la nivel înalt într-o ediție specială a emisiunii Punctul pe AZi.

Spectacolul de gală Zilele Alexandru Marghiloman – „Din suflet românesc”, realizat de Primăria Buzău și Televiziunea Română pentru a celebra Centenarul Unirii Basarabiei cu România și contribuția marelui patriot Alexandru Marghiloman, va fi difuzat la ora 21.00. Prezentat de Dana Ciobanu, jurnalist TVR MOLDOVA și Radu Andrei Tudor, jurnalist TVR 1 spectacolul reunește artiști valoroși, precum Grigore Leșe, Laura Lavric, Benone Sinulescu, Ion Paladi, Valeria și Traian Ilea, Sava Negrean Brudașcu, alături de Orchestra Lăutarii condusă de Nicolae Botgros, Ansamblul Transilvania, Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă” și trupa Nemuritorii.  

Documentarul de colecție „Unirea Basarabiei cu România - 27 martie 1918”, realizat de Radu Găină surprinde efortul politic, diplomatic și militar al unor luni, săptămâni și zile febrile din partea românilor de pe ambele maluri ale Prutului, în care evenimentele s-au succedat cu repeziciune. Aflați care a fost contextul în care patrioții români au săvârșit Unirea, la ora 24.00.

Din 26 martie profesorul Adrian Cioroianu revine la TVR MOLDOVA cu 5 ediții speciale 100 de povești despre Marea Unirea - 5 minute de istorie, dedicate Unirii Basarabiei cu România, care au fost filmate la Chișinău, în locuri reprezentative pentru momentele Marii Uniri.

"Pagini din istoria contemporană a României, de la Primul Război Mondial la Constituția din 1923, de la agonia luptelor până la dramatismul tratativelor de pace... începutul României Mari rămâne o fascinantă pagină de trecut. Istoria este cea mai frumoasă poveste, iar Unirea se construiește zi de zi", este crezul profesorului Adrian Cioroianu. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău