TV8: „Dodon susține modul violent în care liderul de la Minsk a reprimat protestele din Belarus: „Bine că ați putut să gestionați situația, sunteți bravo” (Revista presei)

  • 06 Mai 09:29
TV8: „Dodon susține modul violent în care liderul de la Minsk a reprimat protestele din Belarus: „Bine că ați putut să gestionați situația, sunteți bravo” (Revista presei)

Revista presei - 6 mai 2021.

Dodon susține modul violent în care liderul de la Minsk a reprimat protestele din Belarus: „Bine că ați putut să gestionați situația, sunteți bravo”, titrează TV8, cu referire la declarațiile făcute de liderul socialiștilor la o întâlnire informală cu Alexandr Lukașenko. „Eu știam că și Moldovei îi va fi de folos această experiență”, i-a răspuns președintele Belarusului. În replică, Dodon i-a spus că și acum s-ar pregăti unele scenarii de destabilizare în Republica Moldova, în legătură cu alegerile anticipate: „Cred că vor încerca să dea lovitura, dar dumneavoastră ne-ați arătat un exemplu”. Fără nici o funcție în stat, liderul socialiștilor anunță că în cadrul întâlnirii cu Lukașenko a discutat mai multe subiecte, printre care „securitatea și stabilitatea din regiunea noastră”, mai notează TV8.

Ziarul Național subliniază că „Ambasada Rusiei la Chișinău reia retorica agresivă sovietică la adresa celor care critică reparațiile de milioane de la Complexul memorial „Eternitate”. Mesajul transmis de către istoricul Octavian Țîcu, liderul Partidului Unității Naționale, de la Complexul memorial „Eternitate” a înfuriat Ambasada Federației Ruse de la Chișinău, care a făcut public un comunicat de presă în care vorbește despre „fascism”. Țîcu s-a arătat revoltat de faptul că, după ce a alocat anul trecut peste două milioane de lei, pe timp de pandemie, pentru reparații la acest monument sovietic, guvernarea socialistă cheltuiește și în acest an bani publici pentru a pregăti acest loc de „marșul victoriei” organizat de socialiști, în frunte cu Igor Dodon alături de care mărșăluiește, an de an, și Ambasadorul rus Oleg Vasnețov. „Din păcate, în ajunul sfintei sărbători ziua victoriei, care a însemnat triumful puterilor progresive ale omenirii asupra nazismului, moștenitorii înfrângerii, care sunt o minoritate în Republica Moldova, batjocoresc memoria sacră a învingătorilor”, se arată în comunicatul de presă al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, reținut la Chișinău în luna noiembrie 2020 și eliberat zilele trecute, a făcut declarații în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV. Potrivit lui, nici fostul deputat Ion Butmalai, găsit mort în 2014, împușcat în inimă, nici Iurie Luncașu, care s-ar fi sinucis în 2019, la două luni după ce Vladimir Plahotniuc a fugit din țară, și nici omul de afaceri Saro Salemi, găsit strangulat în 2013 într-un parc din capitală, nu s-ar fi sinucis. Rizea a acuzat că cele trei cazuri sunt asasinate și că în spatele lor ar sta Vladimir Plahotniuc, căruia i-a transmis un mesaj. „Înainte să decidă răpirea sau asasinarea mea pe modelul Butmalai, Rosario Salemi, Iurie Luncașu, să sune pe la Washington și să întrebe dacă e bine”, a spus Rizea la Jurnal TV. 

În viitorul Parlament, partidele pro-europene vor avea 58 de mandate, este convins vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, care a declarat, la TVR Moldova, că miza formațiunii pe care o reprezintă este să obțină în urma alegerilor parlamentare cel puțin 51 de mandate. El a menționat că PAS va merge de unul singur în campania pentru parlamentare. Prezent în cadrul aceleeași emisiuni, vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Igor Munteanu, a spus că formațiunea pe care o reprezintă este deschisă dialogului cu partidele de dreapta. În privința PAS, deputatul Platformei DA a menționat: ”Ca alianță electorală cred că este imposibil, dar întotdeauna vom păstra punți de cooperare și comunicare pe subiectele care definesc agenda politică și agenda publică a R. Moldova”.

În opinia publicistului Vitalie Ciobanu, exprimată în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, în alegerile anticipate, „Partidul Acțiune și Solidaritate, care o are pe dna președintă Maia Sandu purtător de steag, chiar dacă dna președintă nu mai este șefă de partid, este în avantaj. (…) PAS speră mult – și numeroșii săi susținători la fel – să obțină majoritatea în parlament, să constituie un guvern monocolor sau, eventual, într-o alianță cu încă un partid afin din punct de vedere ideologic și atunci, da, se speră că vom avea o guvernare coerentă, onestă și eficientă, mai ales pentru că traversăm momente foarte dificile.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:78 %
Vint:4,12 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Sat
20
Sun
22

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău