Tusk cere statelor membre ale UE o decizie rapidă privind proiectul rus de gazoduct Nord Stream 2
-
16 Noiembrie 2017 18:45
Președintele Consiliul European, Donald Tusk, a cerut statelor membre ale Uniunii Europene să adopte rapid o schimbare a regulilor pentru a ajuta blocul comunitar în încercarea de a reglementa viitoarea conductă Nord Stream 2 a Rusiei, relatează Reuters.
Comisia Europeană propune o extindere a regulilor privind piața internă a energiei din Uniunea Europeană pentru a acoperi și conductele de gaz offshore, cum este cazul gazoductului Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică și pe care executivul comunitar îl consideră o subminare a eforturilor UE de a sprijini Ucraina și de a reduce dependența energetică a blocului comunitar față de Moscova.
"Aș vrea să vă îndemn să acționați rapid în privința acestei propuneri", a spus Tusk într-o scrisoare, consultată de Reuters și datată 10 noiembrie, către șefii de stat și de guvern ai celor 28 de state membre ale blocului comunitar.
"Timpul este crucial dacă vrem să atingem obiectivele uniunii noastre energetice", a adăugat el.
Tusk împărtășește poziția unor țări precum Polonia și statele baltice care susțin că proiectul Nord Stream 2 ar crește dependența UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.
Însă Berlinul, punctul final pentru planurile Rusiei de a-și dubla cantitatea de gaz pe care o transportă pe sub Marea Baltică spre Germania, ocolind rutele tradiționale prin Ucraina, consideră că Bruxellesul nu ar trebui să se implice.
Autoritățile de reglementare din UE vor ca regulile să fie introduse până la sfârșitul lui 2018, suficient de devreme pentru a fi aplicate și conductei Nord Stream 2 care ar urma să fie terminată până la finalul lui 2019.
Chiar și în cazul adoptării noilor reguli, autoritățile de reglementare din UE spun că ar putea fi nevoie de discuții cu Rusia, deoarece nu pot impune legislația europeană porțiunii de conductă care nu este pe teritoriul blocului comunitar.
Comisia Europeană a cerut deja statelor membre un mandat pentru a negocia cu Rusia în legătură cu obiectivele conductei.
Cinci companii energetice europene finanțează 1.225 de km din conducta care ar urma să transporte 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an: companiile germane Uniper și Wintershall, grupul anglo-olandez Shell, compania austriacă OMV și compania franceză Engie.
Sursa: Agerpres