Turkish Airlines scoate bani din piatră seacă. Singura companie internațională care zboară în Somalia

  • 14 Septembrie 2017 08:49
Turkish Airlines scoate bani din piatră seacă. Singura companie internațională care zboară în Somalia

Alte companii aeriene refuză să își expună aeronavele și pasagerii la un zbor într-o țara devastată de războiul civil, așa cum este Somalia, dar nu și Turkish Airlines.

Culmea este că mișcarea aparent lipsită de logică a dat și roade, după cum susțin reprezentanții companiei din Turcia, anunța Hurriyet Daily News, citat de business24.ro.

"Somalia este una dintre cele mai profitabile destinații ale noastre din întreagă lume", afirmă Mustafa Ozkahraman, managerul sucursalei din Kenya a Turkish Airlines.

"Suntem singură companie internațională care zboară acolo. Prima și singură", lămurește acesta misterul din spatele succesului de pe această piață atipică.

Interesul companiei pentru Africa a început să se manifeste în urmă cu 6 ani, când deservea doar 14 destinații de pe "continentul negru". Până la sfârșitul acestui an, Turkish Airlines va acoperi 52 de rute cu plecare din Istanbul direct spre Africa, măsură fiind justificată și de prăbușirea profiturilor companiei pe piață din Turcia, după tulburările politice care au survenit odată cu puciul eșuat din vară anului trecut.

Pe piață africană, Turkish Airlines este cuncurata de Emirates, dar compania din Dubai operează doar 30 de curse, anul trecut anulând una dintre ele, că urmare a condițiilor economice nesatisfăcătoare.

Turcii se declară mulțumiți, însă. 10 procente din transportul de pasageri și mărfuri sunt asigurate de legăturile cu Africa, iar compania se arată încrezătoare în șansele de dezvoltare a acestei piețe de un miliard de persoane.

În același timp, statul turc, care deține și 49% din acțiunile Turkish Airlines, a intensificat legăturile comerciale cu țările africane, dar Ozkahraman susține că acest lucru nu a influențat direct strategia de dezvoltare a companiei pe piață din regiune.

"Mulți cred că legătură noastră cu Somalia nu are legătură cu afacerile. Dar, noi am făcut un studiu de fezabilitate și am observat că rută se va dovedi profitabilă în trermen scurt", explică directorul sucursalei Turkish Airlines din Nigeria.

Acesta nu a oferit cifre concrete depre profitul generat de zborurile spre Africa, dar rată de ocupare a avioanelor este în general de 70%, puțin sub media globală de 80% raportată de transportator, iar pasagerii îmbarcați spre Istanbul preferă să își continue rută spre Europa sau spre alte destinații din lumea întreagă cu aceeași companie, ceea ce se dovedește exrem de convenabil pentru un operator care anul trecut s-a confruntat cu o pierdere de peste 330 milioane de dolari, prima din ultimii 16 ani.

Este drept că o parte din această a fost generată și de achiziția a 210 avioane noi pe care compania așteaptă să le recepționeze în anii următori, după cum menționează Mustafa Ozkahraman.

Mai mult, pentru zborurile de pe continentul african, Turkish Airlines a preferat să nu se asocieze cu operatori locali, refuzând să urmeze exemplul dat de Ethiopian Airlines, chestiune care a crescut într-o oarecare măsură încrederea pasagerilor în condițiile în care aeroporturile din Africa nu se remarcă prin sisteme de siguranță sau servicii care să ofere un confort sporit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău