Turismul și urbanizarea conduc la dispariția masivă a insectelor pe insulele tropicale (studiu)
-
17 Octombrie 2021 13:38
Turismul și urbanizarea conduc la o dispariție masivă a insectelor pe insulele tropicale, potrivit unui studiu realizat de cercetători germani în Maldive, relatează duminică dpa.
Pe insulele cu urbanizare progresivă, cercetătorii de la Universitatea din Bayreuth, Germania, au documentat în medie 48% mai puține specii de insecte decât pe insulele nelocuite, iar pe cele turistice chiar 66% mai puține specii de insecte, potrivit Agerpres.
"Fragmentarea habitatului și o reducere a densității vegetației au efecte semnificative asupra biodiversității pe insulele urbane", se arată în studiu.
Descoperirile au fost publicate în revista "Open Science" a Societății Regale Britanice.
Insulele oceanice reprezintă puțin mai mult de 2% din suprafața terestră a Pământului. Cu toate acestea, ele găzduiesc circa 20% din toate speciile de animale și plante cunoscute și aproximativ jumătate din toate speciile pe cale de dispariție.
"Extincția speciilor indusă de om este deosebit de drastică pe insulele oceanice de la tropice", a afirmat autorul principal al studiului, Sebastian Steibl, citat într-un comunicat publicat de Universitatea din Bayreuth.
În Maldive, trei tipuri de insule, situate una lângă alta, au fost clar diferențiate unele de altele de către cercetători: insule nelocuite, insule locuite de populația locală și insule folosite pentru turism.
"Pe insulele turistice, utilizarea pesticidelor reprezintă probabil principala cauză a scăderii drastice a diversității insectelor", a spus Streibl, adăugând că, deși pesticidele sunt utilizate împotriva țânțarilor, sunt afectate și alte specii.
Potrivit cercetătorilor, consecințele pe termen lung ale mortalității insectelor pe insule trebuie clarificată de noi studii.