Turismul a adus Portugaliei venituri record de 22 de miliarde de euro

  • 03 Februarie 2023 16:50
Turismul a adus Portugaliei venituri record de 22 de miliarde de euro

Sectorul turismului din Portugalia, unul dintre principalele motoare ale economiei, a generat anul trecut venituri record de 22 de miliarde de euro, a anunțat vineri ministrul Economiei, Antonio Costa Silva, informează Agerpres.

„Sectorul turismului a depășit precedentul record de 18,4 miliarde de euro, înregistrat în 2019", înaintea crizei sanitare provocate de pandemia de Covid-19, grație unei diversificări a vizitatorilor străini", a precizat Antonio Costa Silva la o întâlnire cu jurnaliștii străini.

Pe parcursul anului trecut, hotelurile din Portugalia au găzduit 15,3 milioane de turiști străini, ceea ce înseamnă o creștere de 158,5% comparativ cu 2021, și au atins un nivel de frecventare apropiat de cel din 2019, a informat încă de marți Institutul Național de Statistică.

Marea Britanie a rămas prima piață pentru turiștii care au vizitat Portugalia, urmată de Germania, Spania și Franța, însă cele mai mari creșteri procentuale au fost înregistrate în rândul turiștilor americani, brazilieni și irlandezi.

În condițiile în care sectorul turismului "reprezintă aproximativ 14-15% din PIB-ul" Portugaliei, potrivit Ministerului Economiei, țara iberică a afișat în 2022 o creștere economică de 6,7%, cea mai mare de după 1987.

Aceasta după ce criza economică a provocat o recesiune de 8,3% în 2020, urmată de o revenire de 5,5% în 2021.

„Economia este robustă", a dat vineri asigurări Antonio Costa Silva, care mizează în acest an pe o creștere de 1,3%, dar speră, la fel ca și în 2022, să își revizuiască în sus estimările până la finele anului.

Performanțele înregistrate anul trecut de sectorul turistic constituie "o surpriză plăcută", cu o revenire peste așteptări începând din al doilea trimestru, a comentat la începutul anului Gonçalo Rebelo de Almeida, un director de la Vila Galé, al doilea mare grup hotelier portughez.

Cu toate acestea, sectorul se așteaptă în acest an la o stabilizare a pieței, din cauza unei diminuări a puterii de cumpărare provocată de inflație, care anul trecut în Portugalia a atins o medie de 7,8%. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:3,09 m/s
Sat
19
Sun
17
Mon
13
Tue
16
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău