Turcii au redenumit strada pe care se va afla noua ambasada SUA în cinstea unui lider radical antiamerican

  • 14 Octombrie 2018 16:49
Turcii au redenumit strada pe care se va afla noua ambasada SUA în cinstea unui lider radical antiamerican

Autoritățile capitalei turce, Ankara, au redenumit strada pe care se construiește noua ambasadă a SUA ”Malcolm X”, după preotul musulman de culoare care a luptat pentru drepturile civile, dar acuzat de promovarea rasismului și a violenței, relatează Reuters.

Mișcarea coincide cu o perioadă de relații destul de încordate dintre Turcia și Statele Unite, dar și după alte modificări ale numele străzilor din Ankara cu încărcătură politică, notează HotNews.ro

În luna februarie, orașul a redenumit strada din fața ambasadei actuale a  SUA "Olive Branch, așa cum Turcia a numit una dintre campaniile sale militare în Siria. 

Ankara este în dezacord cu Washingtonul cu privire la sprijinul oferit forțelor conduse de miliția kurdă YPG, pe care Turcia o vede ca pe un grup terorist.

Radicalul lider al drepturilor civile din S.U.A., Malcolm X, rămâne o figură controversată în istoria Statelor Unite și mișcarea Ankarei va fi probabil recepționată negativ de criticii care spun că el a stârnit rasismul și un sentiment antiamerican. 

"Străzii i sa dat numele politicianului musulman american și apărător al drepturilor omului, Malcolm X, despre care președintele Recep Tayyip Erdogan a spus" îi vom face ca numele să trăiască în continuare în Ankara ", a spus municipalitatea Ankarei într-o declarație publicată sâmbătă de agenția de știri Anadolu.

Luna trecută, Erdogan s-a întâlnit cu fiicele lui Malcolm X în timpul unei vizite la New York. Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a anunțat știrea despre schimbarea numelui străzii pe contul său de Twitter.

Un dezacord major între Washington și Ankara părea să se fi încheiat vineri, când pastorul american Andrew Brunson a fost eliberat după doi ani în custodia Turciei, o mișcare despre care președintele Donald Trump a spus că este un "pas extraordinar" spre îmbunătățirea relațiilor. Construcția noii Ambasade a SUA în Ankara este programată pentru finalizare în 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău