Turcia | Yildirim consideră decizia SUA privind vizele „o evoluție pozitivă”, dar cere extrădarea lui Gulen

  • 07 Noiembrie 2017 13:08
Turcia | Yildirim consideră decizia SUA privind vizele „o evoluție pozitivă”, dar cere extrădarea lui Gulen

Prim-ministrul turc Binali Yildirim a declarat marți că decizia SUA de a relua parțial emiterea de vize în Turcia constituie un pas pozitiv, el cerând însă din nou Washingtonului extrădarea clericului Fethullah Gulen, acuzat că s-ar afla în spatele tentativei de puci din iulie 2016, transmite Reuters.

'Reînceperea limitată a emiterii de vize între Statele Unite și Turcia (...) înaintea vizitei noastre poate fi considerată o evoluție pozitivă', le-a declarat Yildirim reporterilor, înainte plecării spre SUA, unde se va întâlni cu președintele Mike Pence.

SUA au comunicat luni că vor relua 'servicii limitate de vize' în Turcia după ce au primit garanții cu privire la securitatea personalului lor local. Washingtonul suspendase emiterea de vize de către misiunile sale consulare în Turcia luna trecută, invocând arestarea a doi angajați locali, acuzați de Ankara de legături cu tentativa de lovitură de stat. Ambasada SUA a calificat aceste acuzații drept lipsite de temei.

După anunțul de luni, Turcia a declarat că va răspunde în mod similar, relaxând suspendarea emiterii de vize, decisă luna trecută ca măsură de retorsiune.

Premierul Yildirim a reiterat însă poziția Ankarei conform căreia nu a oferit nicio garanție Washingtonului. 'Ambele țări sunt state de drept, iar procedurile sunt duse la îndeplinire în conformitate cu legea. Negocierile privind oferirea de asigurări Statelor Unite și viceversa ar încălca principiile statului de drept', a comentat el.

Potrivit lui Yildirim, în timpul vizitei sale în SUA vor fi abordate extrădarea clericului Fethullah Gulen, precum și soarta unora din cetățenii turci arestați în SUA, o referire la un bogat comerciant de aur, reținut anul trecut din cauza încălcării sancțiunilor impuse Iranului, și la directorul unei bănci de stat, arestat în 2017.

'Avem dovezi puternice că Gulen s-a aflat în spatele tentativei de puci de la 15 iulie (2016) și vrem extrădarea lui. Dorim ca îngrijorările pe care le avem în ce privește cazurile cetățenilor noștri arestați în SUA să fie atenuate', a mai spus premierul turc. 'Ei au cereri similare și sunt folosite canale diplomatice pentru discuții, ambele părți încercând o ieșire din această situație', a adăugat premierul turc.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău