Turcia vrea să repatrieze un milion de sirieni și avertizează în privința unui nou val de migranți

  • 05 Septembrie 2019 15:13
Turcia vrea să repatrieze un milion de sirieni și avertizează în privința unui nou val de migranți

Turcia vrea să repatrieze un milion de refugiați în nordul Siriei și ar putea redeschide ruta migranților spre Europa dacă nu beneficiază de sprijin internațional adecvat, a declarat joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Ankara, care găzduiește pe teritoriul său 3,6 milioane de refugiați sirieni, controlează părți din nordul Siriei unde susține că s-au întors deja 350.000 de sirieni. Turcia lucrează la instituirea unei "zone de securitate" împreună cu SUA în nord-est, unde Erdogan spune că ar putea fi mutați mulți alți sirieni.

"Noi spunem că ar trebuie să formăm o astfel de zonă în care noi, Turcia, putem construi orașe, în loc de orașe de corturi aici. Haideți să-i transportăm în zonele de securitate de acolo", a spus Erdogan în cadrul unui discurs susținut la Ankara.

"Asigurați-ne suport logistic și putem să le construim locuințe la 30 km în interiorul frontierei din nordul Siriei. În acest fel putem să le asigurăm condiții de viață umane", a adăugat el.

"Fie se va întâmpla asta, fie va trebui să deschidem porțile", a spus Erdogan.

"Fie ne furnizați sprijin, fie, scuzați-ne, nu vom purta singuri această povară. Nu am putut obține ajutor de la comunitatea internațională, respectiv de la Uniunea Europeană", s-a plâns șeful statului turc.

În baza unui acord încheiat între UE și Turcia în martie 2016, Ankara a fost de acord să limiteze fluxul migranților spre Europa în schimbul unui ajutor financiar de 6 miliarde de euro.

Totuși, numărul migranților care au ajuns în Grecia vecină a crescut spectaculos luna trecută. Cu o săptămână în urmă, peste o duzină de ambarcațiuni care transportau 600 de persoane au ajuns aici, primul astfel de val de sosiri simultane din ultimii trei ani.

"Scopul nostru este ca cel puțin un milion dintre frații noștri sirieni să se întoarcă în zona sigură pe care o vom forma de-a lungul frontierei noastre de 450 km", a spus Erdogan.

Punând presiune asupra SUA, cu care Turcia negociează crearea "zonei de securitate din nord-estul Siriei", Erdogan a spus că este "hotărât" ca aceasta să fie înființată "până în ultima săptămână din septembrie".

Șeful statului turc a vorbit și despre situația de la Idleb - provincie frontalieră cu Turcia unde locuiesc circa 3 milioane de persoane și care este supusă la bombardamente ale regimului - precum și despre un aflux crescând de refugiați afgani spre Turcia.

Erdogan susține că Turcia a cheltuit 40 de miliarde de dolari cu refugiații primiți pe teritoriul său și că nu a primit din partea UE decât 3 miliarde de euro pentru primirea refugiaților sirieni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău