Turcia va livra Republicii Moldova din octombrie, două milioane de metri cubi de gaze naturale. Preașcă: Probabil va fi adus din nou gazul rusesc

  • 29 Septembrie 2023 16:36
Turcia va livra Republicii Moldova din octombrie, două milioane de metri cubi de gaze naturale. Preașcă: Probabil va fi adus din nou gazul rusesc

Turcia va livra Republicii Moldova din 1 octombrie, 2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. Un acord între compania East Gas Energy Trading din Rep. Moldova și firma turcească de petrol și gaz natural Botas a fost semnat ieri, 28 septembrie. Potrivit experților, prețul la care ar urma să fie importate gazele din Turcia, este rentabil din punct de vedere economic, transmite Radio Chișinău.

Până anul trecut, Rep. Moldova, inclusiv regiunea sa transnistreană, consuma anula circa 3 miliarde de metri cubi de gaze. Asta ar însemna că volumul de 2 milioane de metri cubi de gaze pe zi ar fi suficient pentru 25% din consumul strategic al Rep. Moldova, a spus analistul economic Ion Preașcă pentru „Radio Chișinău”. El crede că, din cauza surselor reduse de gaze pentru propriul consum, Turcia va fi un intermdiar al gazelor rusești în Rep. Moldova.

„Nu sunt clare condițiile de livrare, cine este proprietarul acestui gaz, de unde sunt gazele, fiindcă Turcia nu are gaze pentru a exporta, nu are volume suficiente pentru consum intern. Rezultă că este un intermediar, iar cel mai probabil al gazului rusesc. Practic va fi adus din nou în Rep. Moldova gaz rusesc. Este curios cum va fi adus acest gaz în Rep. Moldova și cine vor fi consumatorii”, a spus Preașcă.

Prețul la care va fi livrat gazul natural este rentabil din punct de vedere economic, apreciază economistul Viorel Gîrbu.

„Preuspun că costul livrării gazelor naturale este rentabil economic. Recent, prețurile la gazele naturale a crescut. Dacă cumperi pe piața /.../ știm din experiența de anul trecut că lucurl acesta poate fi traumatizant pentru populație. Prețurile uneori pot să crească foarte mult”, a declarat Gîrbu.

Compania națională de petrol și gaze din Turcia, Botas, a semnat miercuri un acord pentru a livra până la 4 milioane de metri cubi de gaze pe zi firmei OMW Petrom din România, într-o tranzacție care se va derula până în primul trimestru din 2025.

De asemenea, anul acesta Turcia a semnat acorduri de furnizare cu Bulgaria și Ungaria.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău