Turcia | Un fost lider de partid, condamnat la închisoare pentru un discurs calificat drept propagandă teroristă

  • 07 Septembrie 2018 17:42
Turcia | Un fost lider de partid, condamnat la închisoare pentru un discurs calificat drept propagandă teroristă

Un tribunal din Turcia l-a condamnat vineri la închisoare pe fostul lider al Partidul Democrat al Popoarelor (HDP, formațiune prokurdă), Selahattin Demirtas, în prima sentință pronunțată împotriva acestuia după o detenție de 23 de luni, a transmis postul CNN Turk, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.

Instanța l-a condamnat pe Demirtas la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru propagandă teroristă, cu referire la un discurs pronunțat în 2013, când guvernul negocia cu militanți kurzi în vederea unui armistițiu.

Demirtas, unul din cei mai cunoscuți politicieni din Turcia, se află în spatele gratiilor de aproape doi ani, în așteptarea judecării sale pentru o serie de capete de acuzare legate de terorism, pe care însă le respinge.

Dacă va fi condamnat pentru toate aceste acuzații, el riscă până la 142 ani de închisoare.

Instanța a dictat, de asemenea, o sentință de 3 ani și jumătate de închisoare împotriva unei foste deputate a HDP, Sirri Sureyya Onder, pentru aceleași acuzații.

Președintele Recep Tayyip Erdogan îi acuză pe Demirtas și HDP de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii și care desfășoară de mai multe decenii o insurgență împotriva statului turc.

În luna iunie, în campania pentru realegerea în funcția supremă, Erdogan l-a numit 'terorist' pe Demirtas, acuzându-l de moartea unor civili kurzi în timpul unor tulburări din 2015.

Demirtas, fost avocat pentru drepturile omului, a candidat împotriva lui Erdogan la prezidențiale, făcând campanie din închisoare, în mare parte prin rețele de socializare.

După ce la precedentele alegeri reușise să obțină voturi și din afara fiefului său kurd, Demirtas nu a mai putut fi un contracandidat puternic pentru Erdogan, câștigând doar 8,40% din voturi față de 52,59 ale președintelui în funcție.

Cu toate acestea, partidul său HDP rămâne a doua formațiune de opoziție în parlament, după Partidul Justiției și Dezoltării (AKP, la putere) și aliatul acestuia, Partidul Acțiunea Naționalistă (MHP). Cele două dețin o majoritate de mandate în parlamentul ajuns, după reforma constituțională, la 600 de locuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău