Turcia trece la un sistem prezidențial executiv, puterea trece către președinte

  • 04 Iulie 2018 11:10
Turcia trece la un sistem prezidențial executiv, puterea trece către președinte

Turcia a emis miercuri un decret privind transferul de puteri către președinte, în conformitate cu măsura de trecere a țării către un sistem prezidențial executiv, ca urmare a alegerilor prezidențiale și parlamentare care au avut loc luna trecută, relatează agenția Reuters.

Decretul, apărut în Monitorul Oficial al țării, aduce schimbări în legi ce datează din perioada 1924-2017, modificând referirile la premier și la cabinetul de miniștri, la președinte și la biroul prezidențial.

La referendumul de anul trecut, turcii au votat, cu o majoritate fragilă, trecerea la o președinție executivă. Schimbarea politică este introdusă ca urmare a victoriei președintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile din 24 iunie.

Biroul premierului va fi desființat și Erdogan va putea să formeze și să reglementeze funcționarea ministerelor, și să demită funcționari civili, fără vreo aprobare din partea parlamentului.

Guvernul a emis decrete, ocolind parlamentul, de la introducerea stării de urgență după tentativa eșuată de puci din iulie 2016. Erdogan a promis ridicarea stării de urgență după alegeri.

Modificările prevăzute de cel mai recent decret vor intra în vigoare când Erdogan va depune jurământul, care se așteaptă să aibă loc în parlament pe 8 sau 9 iulie. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău