Turcia transmite Rusiei că va continua să răspundă la atacurile dinspre nordul Siriei

  • 24 Noiembrie 2022 16:35
Turcia transmite Rusiei că va continua să răspundă la atacurile dinspre nordul Siriei

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, i-a transmis omologului său rus Serghei Șoigu, în cursul unei convorbiri telefonice purtate joi, că Ankara va continua să răspundă la atacurile provenind din nordul Siriei, după ce Rusia ceruse anterior Turciei să se abțină de o ofensivă pe scară largă în Siria, relatează Agerpres.

Cu această ocazie, Akar i-a spus lui Șoigu că 'prioritatea Turciei este de a preveni într-un mod permanent amenințarea teroristă dinspre nordul Siriei', subliniind că acordurile anterioare în această privință ar trebui respectate, a indicat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat.

Negociatorul șef al Rusiei, Aleksandr Lavrentiev, a declarat miercuri că Turcia ar trebui să se abțină de la o ofensivă terestră la scară largă în Siria, întrucât astfel de acțiuni ar putea duce la o escaladare a violenței.

Într-un comunicat separat, Ministerul rus al Apărării a informat laconic că ministrul Serghei Șoigu a discutat despre situația din Siria și despre acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră cu omologul său turc, conform Reuters.

Turcia îi sprijină pe combatanții sirieni care au încercat să-l răstoarne pe președintele Bashar al-Assad, în timp ce Rusia a ajutat la consolidarea puterii regimului lui Bashar al-Assad după un deceniu de conflict.

Președintele Recep Tayyip Erdogan amenință încă din luna mai cu o ofensivă în nordul Siriei, dar atacul din 13 noiembrie de la Istanbul (soldat cu șase morți și 81 de răniți), atribuit de Ankara luptătorilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și Unităților de apărare a poporului (YPG), riscă să accelereze operațiunile Ankarei, notează AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău