Turcia testează sistemele de rachete rusești S-400, în pofida amenințărilor americane (presă)

  • 25 Noiembrie 2019 15:41
Turcia testează sistemele de rachete rusești S-400, în pofida amenințărilor americane (presă)

Turcia va începe luni testarea sistemelor rusești de apărare antiaeriană, în pofida apelurilor repetate din partea Washingtonului de a nu le activa pentru că în caz contrar riscă sancțiuni, informează presa turcă, citată de AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Guvernoratul Ankarei a indicat duminică, într-un comunicat, că avioane militare, între care F-16, vor survola Capitala luni și marți "la altitudine mică și mare" în cadrul "testării unui proiect de sistem de apărare antiariană", fără alte precizări.

Dar cotidianul proguvernamental turc Milliyet și postul de televiziune CNN Turk au relatat luni că aceste zboruri vizează în realitate testarea radarelor din componența bateriilor S-400, un sistem rusesc de apărare antiaeriană și antirachetă, achiziționat de Ankara spre nemulțumirea partenerilor săi din NATO.

Achiziționarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un subiect important de tensiune între Ankara și Washington. Problema a fost evocată în timpul întâlnirii de la mijlocul lunii noiembrie la Washington între președinții turc și american Recep Tayyip Erdogan, respectiv Donald Trump.

Washingtonul apreciază că S-400 nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, alianță din care Turcia face parte.

SUA afirmă, între altele, că achiziționarea acestui sistem de către Ankara, a cărui livrare a început în iulie, pune în pericol secretele tehnologice ale F-35, un avion de vânătoare invizibil american (cu tehnologie stealth).

Turcia a comandat peste 100 de astfel de aparate, iar industria sa de apărare a investit sume importante în acest program, însă Statele Unite au decis excluderea sa din programul respectiv după livrarea primelor S-400.

Turcia riscă sancțiuni pentru achiziționarea S-400, dar, în octombrie, un responsabil american afirmase că Ankara ar putea scăpa dacă ar alege să nu activeze sistemele antiaeriene rusești.

Liderii turci au reiterat în ultimele săptămâni că S-400 vor fi utilizate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău