Turcia | Starea de urgență nu va mai fi prelungită

  • 13 Iulie 2018 20:38
Turcia | Starea de urgență nu va mai fi prelungită

Starea de urgență instaurată în Turcia în urma puciului eșuat din 15 iulie 2016 nu va mai fi prelungită după expirarea sa, în seara zilei de miercuri, 18 iulie, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP, citată de Agerpres.

''Starea de urgență actuală va expira în seara de 18 iulie. Președintele nostru are voința (...) de a nu o prelungi'', a declarat purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin, într-o conferință de presă după ședința de guvern.

''Lupta împotriva terorismului va continua în cadrul legilor actuale'', dar starea de urgență va putea fi instituită din nou ''în caz de situație extraordinară'', a adăugat Kalin.

Potrivit acestuia, ridicarea stării de urgență ''nu va deschide calea unei încetiniri a luptei împotriva terorismului'', care ''va continua cu hotărâre''.

Autoritățile turce au instituit starea de urgență pe 20 iulie 2016, în urma tentativei de puci din noaptea de 15/16 iulie 2016, pentru o perioadă inițială de trei luni. Ea a fost însă prelungită de mai multe ori, declanșând critici tot mai vehemente împotriva acestui regim, care extinde considerabil prerogativele președintelui și ale forțelor de securitate.

În cadrul stării de urgență, autoritățile i-au urmărit fără milă pe prezumtivii susținători ai clericului Fethullah Gülen, acuzat de orchestrarea tentativei de puci.

Conform unui raport publicat în luna martie de Oficiul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, până în decembrie 2017 aproape 160.000 de persoane au fost arestate și 152.000 de funcționari publici au fost demiși în cadrul represiunii care a urmat puciului eșuat.

Dintre cei arestați, mai mult de 50.000 au fost inculpați și încarcerați pe perioada proceselor.

Represiunea a fost criticată de aliații occidentali ai Turciei, care îl acuză pe președintele Recep Tayyip Erdogan că folosește acest puci drept pretext pentru a înăbuși opoziția. Turcia susține, în schimb, că măsurile sunt necesare pentru a combate amenințările la adresa securității naționale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău