Turcia și Rusia vor livra gratuit cereale țărilor africane, promite Erdogan

  • 04 Noiembrie 2022 19:40
Turcia și Rusia vor livra gratuit cereale țărilor africane, promite Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis vineri că Rusia și Turcia vor ''livra gratuit'' cereale țărilor africane care riscă să ajungă în situație de foamete, după un anunț similar făcut sâmbăta trecută de Moscova, relatează agențiile AFP și EFE.

''Să ajutăm țările în dezvoltare'', a subliniat șeful statului turc, într-un discurs transmis în direct la postul public de televiziune TRT.

Președintele rus Vladimir ''Putin mi-a spus că trebuie să livrăm gratuit cereale acestor țări, precum Djibouti, Somalia și Sudan'', și ''am căzut de acord (asupra acestui lucru) și am convenit să discutăm mai detaliat la summitul G20'', care va avea loc la jumătatea lunii în Indonezia, a adăugat Erdogan, transmite Agerpres.

El a menționat de asemenea că a discutat joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și i-a cerut acestuia ca la summitul G20 să se ia în discuție și chestiunea destinației cerealelor exportate din Ucraina în baza acordului convenit în iulie între Kiev și Moscova cu scopul de a ajuta țările sărace.

Aceasta pentru că din cele circa 10 milioane de tone de cereale exportate astfel din Ucraina, circa jumătate au avut ca destinație porturile occidentale și mai mult de o treime regiunea Asia-Pacific, în principal China.

''Trimitem aceste cereale și îngrășăminte țărilor bogate sau celor cu venituri mici, cele sărace ?'', s-a întrebat Erdogan.

Rusia a anunțat săptămâna trecută că este pregătită să livreze gratuit 500.000 de tone de cereale țărilor sărace în lunile următoare, cu ajutorul Turciei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău