Turcia: Secțiile de vot s-au deschis pentru alegerile prezidențiale și parlamentare

  • 14 Mai 2023 10:10
Turcia: Secțiile de vot s-au deschis pentru alegerile prezidențiale și parlamentare

Electoratul din Turcia a început să voteze duminică în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a țării, alegeri care l-ar putea înlătura pe președintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, transmite agerpres.ro.

Votul va decide nu doar cine va conduce Turcia, ci și cum va fi guvernată țara, cum va fi condusă economia într-un context de criză profundă a costului vieții, și care va fi politica sa externă, care a luat turnuri neașteptate.

Sondajele preelectorale îi dau principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianță de șase partide de opoziție, un ușor avans, însă, dacă niciunul dintre ei nu va obține peste 50% din voturi, un tur decisiv va avea loc peste două săptămâni, pe 28 mai.

Alegerile se desfășoară la trei luni după cutremurele care au ucis peste 50.000 de oameni în sud-estul țării. Mulți locuitori din provinciile afectate și-au exprimat furia față de răspunsul greoi inițial al guvernului, dar există puține dovezi că subiectul a modificat intențiile de vot.

Duminică, alegătorii vor alege de asemenea noul parlament, pentru care se anunță o cursă strânsă între Alianța Poporului, din care fac parte AKP al lui Erdogan, partidul naționalist MHP și altele, și Alianța Națiunii, a lui Kilicdaroglu.

Secțiile de vot s-au deschis la ora locală 08.00 (05.00 GMT) și se vor închide la 17.00 (14.00 GMT). Potrivit legii electorale din Turcia, anunțarea oricăror rezultate este interzisă până la ora locală 21.00.

Alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electorat, vor juca un rol crucial. Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala alianță de opoziție, dar i se opune vehement lui Erdogan după o reprimare a membrilor săi în ultimii ani și și-a declarat sprijinul față de Kilicdaroglu în cursa prezidențială.

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, un orator puternic și un maestru al campaniilor electorale, s-a dezlănțuit în această campanie, în care se luptă să supraviețuiască celui mai dur test politic de până acum. El se bucură de loialitatea fermă a turcilor religioși care s-au simțit în trecut defavorizați într-o Turcie secularizată.

Totuși, dacă alegătorii îl vor înlătura pe Erdogan de la putere, aceasta se va întâmpla în mare parte deoarece își văd în declin prosperitatea, egalitatea și capacitate de a face față nevoilor de bază, în condițiile în care inflația a atins 88% în octombrie 2022 și lira s-a prăbușit.

Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, promite o revenire la politici economice ''ortodoxe'' și la sistemul parlamentar de guvernare, de la sistemul prezidențial executiv al lui Erdogan aprobat prin referendumul din 2017. El a promis de asemenea că va restabili independența unui sistem de justiție despre care criticii lui Erdogan spun că acesta l-a folosit pentru a reprima opoziția.

Dacă va câștiga, Kilicdaroglu va avea misiunea dificilă de a păstra unită o alianță care include naționaliști, islamiști, seculariști și liberali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău