Turcia se declară gata să își normalizeze relațiile cu Franța

  • 08 Ianuarie 09:50
Turcia se declară gata să își normalizeze relațiile cu Franța

Turcia este gata să își normalizeze relațiile cu Franța în pofida tensiunilor puternice existente între cele două țări pe mai multe dosare, a declarat joi, la Lisabona, ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu, informează AFP, porivit Agerpres.

"Dacă Franța este sinceră, Turcia este pregătită să își normalizeze relația cu Franța", a declarat ministrul turc de externe la o conferință de presă organizată după o întâlnire cu omologul său portughez, Augusto Santos Silva, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Relațiile dintre Turcia și Franța s-au deteriorat treptat anul trecut, în special ca urmare a dezacordurilor celor două țări în mai multe dosare de politică externă: Siria, Libia, Mediterana de Est și Nagorno-Karabakh.

Tensiunile din relația bilaterală s-au accentuat în octombrie anul trecut, când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus sub semnul întrebării "sănătatea mintală" a președintelui francez Emmanuel Macron, pe care l-a acuzat că duce o "campanie de ură" împotriva islamului pentru că a susținut dreptul ca profetul Mahomed să fie caricaturizat, precum și pentru discursul său împotriva "separatismului" islamist din Franța.

La începutul lunii decembrie, președintele Erdogan și-a exprimat speranța ca Franța să "scape cât mai curând posibil" de Emmanuel Macron.

"Am avut o discuție telefonică constructivă cu omologul meu Jean-Yves Le Drian și am convenit să lucrăm la o foaie de parcurs pentru normalizarea relațiilor noastre", a declarat joi Cavusoglu.

Ministrul turc de externe a estimat, de asemenea, că relația țării sale cu UE în ansamblu ar putea beneficia de o "atmosferă mai bună" de la ultimul summit european din decembrie, când cei 27 au decis să adopte sancțiuni țintite împotriva Turciei pentru activitățile desfășurate în Mediterana de Est. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
29,96
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0,89 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 06 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1277 -0.0418
USD 17.8354 -0.0209
RON 4.2972 -0.0068
UAH 0.6619 -0.0012
RUB 0.2439 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău