Turcia: Șase jurnaliști ai unui cotidian de opoziție, condamnați la închisoare

  • 27 Decembrie 2019 16:12
Turcia: Șase jurnaliști ai unui cotidian de opoziție, condamnați la închisoare

Șase jurnaliști și un contabil de la un ziar de opoziție turc au fost condamnați vineri la închisoare de către un tribunal din Istanbul pentru presupus sprijin acordat rețelei conduse de clericul Fethullah Gulen, considerat de Ankara organizatorul puciului eșuat din iulie 2016, relatează dpa și AFP, preluat de Agerpres.

''O pată neagră în istoria presei'', a scris vineri pe site-ul său ziarul Sozcu, adesea critic la adresa guvernului turc, calificând hotărârea judecătorească drept ''rușinoasă''.

Emin Colasan și Necati Dogru, împreună cu redactorul șef Metin Yilmaz și editorul site-ului Mustafa Cetin au fost condamnați la peste trei ani de închisoare pentru că ar fi acordat ajutor rețelei lui Fethullah Gulen.

Ankara consideră mișcarea lui Gulen drept ''organizație teroristă'' și o acuză de tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 și plănuită de o facțiune a armatei. Gulen, care trăiește în exil în SUA, neagă acuzațiile aduse.

Doi reporteri ai ziarului Sozcu și un contabil au fost condamnați separat la peste doi ani de închisoare în același dosar.

Instanța l-a achitat pe jurnalistul Mediha Olgun. Proprietarul ziarului, Burak Akbay, care se află în străinătate, a fost de asemenea judecat în cadrul procesului, dar instanța a decis să separe cazul său de cel al jurnaliștilor și va da verdictul la o dată ulterioară.

Turcia se situează pe locul 157 din 180 în clasamentul pe 2019 privind respectarea libertății presei în lume, stabilit de către către Reporteri fără Frontiere, notează AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău