Turcia | Recep Erdogan, în vizită la frontieră, promite să continue ofensiva în nordul Siriei

  • 26 Ianuarie 2018 09:16
Turcia | Recep Erdogan, în vizită la frontieră, promite să continue ofensiva în nordul Siriei

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis joi să continue, până ce scopul va fi atins, ofensiva țării sale din nordul Siriei contra unei miliții kurde aliate a SUA, în timp ce tensiunile cu Washingtonul cresc, transmite AFP.

În a șasea zi a acestei ofensive, care suscită îngrijorarea mai multor state, Erdogan a mers la sediul comandamentului operațiunii, din provincia de frontieră Hatay, în compania șefului armatei și a ministrului Apărării, potrivit unui comunicat al președinției turce.

În cursul acestei vizite, Erdogan a afirmat că ofensiva împotriva miliției kurde "Unitățile de apărare a poporului (YPG)" va continua "până ce scopul va fi atins".

Ankara a contestat joi felul în care a prezentat Casa Albă o convorbire telefonică dintre președintele american, Donald Trump, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, apreciind că nu a reflectat fidel conținutul discuției celor doi lideri despre ofensiva turcă din Siria.

Președinția turcă a dezmințit totodată că Trump și-ar fi exprimat "preocuparea față de retorica falsă și distructivă venită din partea Turciei", așa cum s-a formulat în comunicatul de la Washington, afirmând că președintele american pur și simplu a făcut cunoscut că criticile turce la adresa SUA "provoacă preocupare la Washington".

Pe același subiect, NATO a declarat că Turcia, care a lansat o ofensivă în nordul Siriei împotriva unei miliții kurde acuzate de 'terorism', are 'dreptul să se apere', dar 'într-o manieră proporționată și măsurată'.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat joi că militarii americani și turci discută posibilitatea creării unei "zone de securitate" la frontiera turcă, dar că este vorba pentru moment "doar de o idee".

Șeful diplomației turce evocase cu puțin timp înainte această opțiune, vorbind de o zonă tampon de 30 km adâncime. El a apreciat totuși că trebuie, înainte de a discuta despre acest subiect, să fie "restabilită încrederea" între Washington și Ankara.

Regimul de la Damasc trebuie să intervină pentru a împiedica aviația turcă să survoleze districtul Afrin, din nordul Siriei, a afirmat joi, pentru AFP, un responsabil al acestei enclave controlate de kurzi și bombardată de șase zile de Ankara.

"Statul sirian (...), cu toate mijloacele de care dispune, ar trebui să facă față acestei agresiuni și să declare că nu va permite avioanelor turce să survoleze spațiul aerian sirian", a arătat Othmane al-Cheikh Issa, copreședinte al Consiliului executiv al districtului Afrin.

Intitulată "Ramura de măslin", ofensiva, lansată sâmbătă de armata turcă și efectuată cu rebelii sirieni pro-Ankara, vizează dislocarea miliției kurde siriene "Unitățile de apărare a poporului (YPG)" din regiunea Afrin, de la granița cu Turcia.

Duminică, președintele sirian, Bashar al-Assad, a condamnat ofensiva turcă, iar viceministrul Afacerilor Externe, Fayçal Moqdad, a avertizat că Siria ar putea doborî avioanele de luptă ale Turciei.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
0
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
1
Wed
0
Thu
0

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău