Turcia | Proteste împotriva retragerii din Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor

  • 21 Martie 2021 09:00
Turcia | Proteste împotriva retragerii din Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor Foto: (c) ERDEM SAHIN/EPA

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă în Turcia pentru a-i cere președintelui Recep Tayyip Erdogan să anuleze decizia de retragere din Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, transmite AFP.

"Anulați decizia, aplicați tratatul!", au scandat mii de femei și bărbați adunați în districtul Kadikoy din Istanbul.


Manifestanții purtau portrete de femei ucise și pancarte pe care scria: "Femeile sunt cele care vor câștiga acest război".

"M-am săturat de acest stat patriarhal. M-am săturat să nu mă simt în siguranță. Ajunge!", a declarat pentru AFP o protestatară.

Alte manifestații, de dimensiuni mai reduse, au avut loc la Ankara și Izmir, potrivit presei locale.

Printr-un decret publicat în noaptea de vineri spre sâmbătă, președintele Erdogan a anunțat decizia retragerii din aceasta Convenție, primul tratat internațional care a stabilit standarde obligatorii din punct de vedere juridic cu scopul prevenirii violenței de gen.

Această decizie, adoptată în contextul în care în ultimii zece ani cazurile de femicid s-au înmulțit în Turcia, a stârnit nemulțumirea organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului, precum și critici din partea UE și a Consiliului Europei, organizație din care Turcia face parte și sub ale cărei auspicii guvernul turc a semnat acest tratat în 2011.

Președintele Erdogan a menționat pentru prima dată intenția de a retrage Turcia din Convenția de la Istanbul anul trecut, în încercarea de a atrage de partea sa electoratul conservator, confruntat cu dificultăți economice în creștere.

Grupurile conservatoare și islamiste i-au cerut șefului statului să renunțe la acest tratat care, în opinia lor, subminează valorile familiale "tradiționale" prin apărarea egalității de gen și "favorizează" comunitatea LGBT prin interzicerea discriminării în funcție de orientarea sexuală.

În Turcia însă, multe femei se tem că părăsirea acestei convenții nu face altceva decât să deschide porțile unei violențe deja endemice.

Retragerea din tratat a stârnit consternare și în rândul opoziției politice.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, unul din principalii rivali ai președintelui Erdogan, l-a acuzat pe acesta că "a călcat în picioare lupta pe care femeile o duc de ani buni".

Confruntat cu această avalanșă de critici, guvernul de la Ankara a încercat să liniștească apele.

"Instituțiile și forțele noastre de poliție vor continua să lupte împotriva violenței domestice și a violenței împotriva femeilor", a declarat ministrul de interne Suleyman Soylu.

Cazurile de feminicid și violența domestică sunt endemice în Turcia.

Numărul femeilor ucise a crescut în ultimul deceniu, potrivit asociației "Vom pune capăt feminicidelor". Conform datelor furnizate de această asociație, în Turcia s-au înregistrat 300 de cazuri în 2020 și 77 de la începutul acestui an.

La începutul lunii martie, Turcia a fost zguduită de un scandal declanșat de o înregistrare video în care un bărbat își lovea fosta soție aflată la pământ, în plină stradă, în fața fiicei lor.

Atacatorul a fost arestat, iar președintele Erdogan a anunțat crearea unei comisii parlamentare care să facă bilanțul legislației în domeniu pentru a combate mai bine acest tip de violențe.

În pofida acestor declarații, organizațiile pentru apărarea drepturilor femeilor acuză guvernul că nu aplică legile existente și încurajează sentimentul scutirii de la aplicarea pedepselor.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău