Turcia preia pentru prima dată comanda KFOR, forța NATO de menținere a păcii în Kosovo

  • 11 Octombrie 2023 17:09
Turcia preia pentru prima dată comanda KFOR, forța NATO de menținere a păcii în Kosovo

Turcia a preluat marți pentru prima dată comanda KFOR, forța NATO de menținere a păcii în Kosovo, transmite AFP, remarcând contextul tensiunilor în creștere între albanezii kosovari și sârbi, potrivit Agerpres.

Timp de un an, comandantul celor 4500 de militari din 27 de țări va fi generalul turc Ozkan Ulutas.

Cu ocazia ceremoniei de preluare a comenzii, el a declarat că este „conștient de răspunderea care îi este pusă pe umeri în perioada sensibilă prin care trece Kosovo”.

În 24 septembrie, un comando paramilitar de sârbi kosovari a ucis un polițist din republica proclamată de etnicii albanezi, recunoscută de o mare parte a comunității internaționale, însă nu și de Serbia și de alte țări, inclusiv cinci state din Uniunea Europeană, printre care și România.

Poliția din Kosovo a atacat grupul respectiv, care se refugiase într-o mănăstire a Bisericii Ortodoxe Sârbe, și a doborât trei sârbi, a arestat alți trei, în timp ce restul au reușit să scape.

Cele 24 de ore de violențe au creat cele mai mari tensiuni din ultimii ani între Priștina și Belgrad, reamintește AFP. Criza a fost prelungită de prezența în cadrul comandoului a unuia din cei mai influenți lideri politici sârbi din nordul Kosovo, Milan Radoicic, considerat apropiat de puterea din Serbia.

După atac, NATO a comunicat că este gata să întărească KFOR, desfășurând în Kosovo încă 600 de militari britanici.

KFOR este prezentă pe teritoriul respectiv încă din timpul războiului din 1998-1999.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău