Turcia | Persoane rănite, evacuări și școli închise în urma replicilor cutremurului de 5,7 produs în Istanbul

  • 27 Septembrie 2019 15:04
Turcia | Persoane rănite, evacuări și școli închise în urma replicilor cutremurului de 5,7 produs în Istanbul

Un număr de 34 de persoane au fost rănite, alte zeci, evacuate și 14 școli au fost închise din motive de siguranță în Istanbul, a precizat vineri vicepreședintele Fuat Oktay, menționând aproape 200 de replici înregistrate în urma cutremurului puternic produs joi, informează DPA, preluat de Agerpres.

Un seism cu magnitudinea 5,7 s-a produs joi la Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia, provocând panică în localitatea cu 15 milioane de rezidenți.

Zece dintre cei 34 de răniți au rămas spitalizați în Istanbul, a precizat Oktay, adăugând că, începând de joi, au fost înregistrate 188 de replici în oraș, cea mai mare având o magnitudine de 4,1.

Un număr de 34 de persoane au fost evacuate din clădirile avariate, 473 de imobile și 55 de școli fiind deteriorate, a adăugat acesta.

Oktay a anunțat înființarea unei comisii guvernamentale care să analizeze posibile scenarii de cutremur pentru Istanbul și restul țării.

Turcia se află într-o zonă seismică extrem de activă și a fost afectată de cutremure devastatoare în trecut. În 1999, un seism cu magnitudinea de 7,6 s-a produs în orașul Izmit, la 90 de km sud-est de Istanbul, provocând moartea a peste 17.000 de persoane.

Experți seismologi au avertizat de mult timp asupra pericolului producerii unui cutremur major la Istanbul, precum și asupra faptului că orașul nu este încă pregătit să facă față unui astfel de seism, menționând mai multe clădiri cu structură fragilă.

"Cu siguranță nu suntem fericiți cu nivelul de pregătire pentru cutremur din ultimii cel puțin 20 de ani", a spus vineri primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu.

Seismul de joi s-a produs la două zile după un alt cutremur, cu magnitudinea 4,6, înregistrat la Istanbul.

Autoritățile au avertizat rezidenții să stea la distanță de clădirile care prezintă fisuri vizibile în urma seismului.

Autoritățile din Istanbul rămân în alertă, a spus Imamoglu, adăugând că orașul are nevoie de timp pentru a-și întări capacitatea de management a dezastrelor.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău