Turcia | Parlamentul European condamnă deteriorarea statului de drept și cere ridicarea stării de urgență

  • 08 Februarie 2018 18:54
Turcia | Parlamentul European condamnă deteriorarea statului de drept și cere ridicarea stării de urgență

Parlamentul European a condamnat joi deteriorarea statului de drept în Turcia și a cerut să se pună capăt stării de urgență instituite în această țară, denunțând-o drept un pretext pentru arestări arbitrare ale unor opozanți și jurnaliști, relatează AFP.

Reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputații au adoptat prin vot deschis o rezoluție prin care își exprimă 'via îngrijorare față de deteriorarea libertăților și drepturilor fundamentale și a statului de drept în Turcia'.

Rezoluția mai afirmă că starea de urgență instituită după puciul eșuat din iulie 2016 'este în prezent utilizată pentru a-i reduce la tăcere pe disidenți și merge dincolo de măsuri legitime de luptă împotriva amenințărilor pentru securitatea națională'.

'Tentativa de lovitură de stat eșuată servește drept pretext pentru a pune căluș opoziției legitime și pașnice și pentru a împiedica presa și societatea civilă (...) să-și exercite în mod pașnic libertatea de exprimare', se spune în rezoluție.

Marți, tot în Parlamentul European, șefa diplomației europene Federica Mogherini a denunțat de asemenea prelungirea stării de urgență în Turcia, apreciind că 'tendința negativă în privința situației drepturilor omului în țară nu s-a inversat'.

Totodată, eurodeputații au condamnat recentele arestări ale unor opozanți față de intervenția militară turcă în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei, declarându-și de asemenea 'via preocupare față de consecințele umanitare' ale ofensivei și avertizând în ce privește 'continuarea unor acțiuni disproporționate'.

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pe 26 martie la Varna, în Bulgaria, pentru a face bilanțul relațiilor între blocul comunitar și Ankara.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău