Turcia ordonă arestarea a 11 medici în legătură cu criticile la adresa operațiunii sale militare în Siria

  • 30 Ianuarie 2018 15:41
Turcia ordonă arestarea a 11 medici în legătură cu criticile la adresa operațiunii sale militare în Siria

Un procuror turc a ordonat arestarea a 11 membri executivi ai Asociației Medicale Turce (TTB) în cadrul unei investigații după ce asociația s-a opus operațiunii militare a Ankarei în nordul Siriei, relatează Reuters, dpa și AFP.

Potrivit procurorului, poliția din Ankara a demarat procedurile legale marți dimineața și operațiunile de căutare și reținere sunt în curs de desfășurare în opt provincii ale țării. Cotidianul Cumhuriyet, citat de dpa, a relatat că au fost întreprinse razii la locuințele unor medici.

Șeful TTB, Rasid Tukel, și alți membri ai comitetului executiv ai asociației au fost reținuți, a indicat pe Twitter un parlamentar al partidului CHP (de opoziție), Ali Seker. ''Fascismul lovește din nou această țară'', a scris Seker.

Asociația Medicală Turcă a denunțat operațiunea transfrontalieră în provincia siriană Afrin săptămâna trecută, declarând ''Nu războiului, pace imediat''.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat duminică uniunea de trădare și peste 300 de persoane au fost reținute de atunci din cauza unor postări pe rețele sociale care criticau ofensiva din Siria.

''Credeți-mă, ei nu sunt în definitiv intelectuali, ei sunt o bandă de sclavi. Ei sunt slujitorii imperialismului'', a declarat Erdogan în fața unor membri ai partidului AKP (de guvernământ) în provincia turcă Amasya (nord).

Ankara a lansat pe 20 ianuarie o ofensivă în provincia siriană Afrin împotriva miliției kurde YPG (Unitățile de apărare a poporului), calificată drept ''teroristă'' de către Turcia, dar care care este aliată a SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI).

De la declanșarea ofensivei, autoritățile turce s-au străduit să reducă la tăcere orice critică la adresa operațiunii

Organizațiile neguvernamentale și-au exprimat preocuparea pe tema libertății de expresie: Human Right Watch (HRW) denunța săptămâna trecută ''intoleranța la critică'' din partea autorităților turce.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău