Turcia nu va renunța la achiziția de rachete S-400 din Rusia, potrivit lui Erdogan, în ciuda eforturilor SUA

  • 16 Februarie 2019 14:15
Turcia nu va renunța la achiziția de rachete S-400 din Rusia, potrivit lui Erdogan, în ciuda eforturilor SUA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că Ankara nu va renunța la contractul încheiat cu Rusia pentru achiziția de rachete S-400, și care a provocat rezerve și critici în rândul aliaților NATO din cauza incompatibilității acestor rachete cu sistemele de apărare ale Alianței, transmit AFP și Reuters.

„Noi am încheiat un contract cu Rusia cu privire la rachetele S-400, deci este exclus să întoarcem spatele acestui acord. Este o afacere încheiată”, a afirmat sâmbătă Erdogan, într-un interviu la postul CNN Turk.

Washingtonul a aprobat în decembrie vânzarea sistemului american de apărare antiaeriană Patriot către Turcia pentru suma de 3,5 miliarde de dolari, un gest menit să descurajeze Ankara să achiziționeze sistemul concurent rusesc.

Turcia rămâne „deschisă” față de achiziția sistemului Patriot, „dar această vânzare trebuie să servească intereselor țării noastre”, a spus președintele turc, insistând că este „de importanță vitală” ca Turcia să beneficieze de o producție în comun, de facilități de plată și de o livrare rapidă a rachetelor.

În timp ce administrația americană „vede pozitiv” solicitarea unei livrări rapide, ea păstrează tăcerea în privința celorlalte două chestiuni, a adăugat Erdogan, într-un interviu acordat de la bordul avionului care îl aducea în Turcia după summitul de la Soci cu omologii săi rus și iranian.

Potrivit lui Erdogan, livrarea rachetelor S-400 va începe în iulie.

Vânzarea sistemului Patriot poate face totuși obiectul unei opoziții în Congresul american sau să pună sub semnul întrebării achiziția de către Ankara de avioane 'invizibile' F-35.

„Am prevenit clar Turcia că achiziția potențială a sistemului S-400 ar putea pune sub semnul întrebării” vânzarea de avioane F-35 către Ankara și ar expune-o unor sancțiuni din partea SUA, a indicat un purtător de cuvânt al diplomației americane.

SUA au livrat în iunie 2018 primele aparate F-35 Turciei. Avioanele rămân însă în SUA pe toata durata instruirii piloților turci, estimată de Pentagon la 1-2 ani.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău