Turcia menține blocajul asupra extinderii NATO după vizita lui Stoltenberg

  • 05 Noiembrie 2022 17:30
Turcia menține blocajul asupra extinderii NATO după vizita lui Stoltenberg

Turcia va ratifica aderarea Suediei și Finlandei la NATO doar după ce aceste state vor face pașii necesari, a declarat vineri președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la o întâlnire cu șeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmit AFP și DPA.

"Președintele Erdogan a subliniat că ritmul și calendarul procesului de ratificare (...) vor fi determinate de pașii pe care aceste țări îi mai au de făcut", a precizat președinția turcă într-un comunicat după reuniunea de la Istanbul, la care presa nu a avut acces.

Șeful statului turc, care urmează să îl primească marți la Ankara pe premierul suedez Ulf Kristersson, blochează încă din luna mai aderarea Suediei și Finlandei la Alianța Atlantică.

Turcia acuză cele două țări nordice că îi protejează pe luptătorii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și din Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), considerați teroriști de către Ankara.

Pentru a depăși obiecțiile Turciei, cele trei țări au semnat un memorandum de înțelegere în marja summitului NATO de la Madrid din iunie.

Jens Stoltenberg "a salutat pașii semnificativi și concreți deja făcuți de cele două țări pentru a pune în practică memorandumul și a subliniat că aderarea lor va consolida NATO", a precizat vineri seară Alianța Atlantică într-un comunicat.

Secretarul general al NATO a declarat joi, la Istanbul, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, că ar trebui să li se permită Suediei și Finlandei să fie primite în Alianță pentru a "trimite un mesaj clar Rusiei".

Cavusoglu a spus, însă, că nu toate angajamentele din memorandum au fost pe deplin puse în aplicare de aceste țări, după cum relatează EFE, transmite Agerpres.

El a recunoscut că au fost făcuți "pași pozitivi", printre care a menționat ridicarea embargoului suedez asupra armelor impus Turciei sau modificările legislative privind statutul în aceste țări al organizațiilor sau persoanelor pe care Ankara le consideră teroriste.

''Vrem ca aceste țări să ia măsuri concrete împotriva terorismului", a declarat ministrul, subliniind argumentul Ankarei potrivit căruia aceste două democrații adăpostesc membri ai unor grupări precum gherilele kurde PKK.

Cavosuglu a declarat că mesajele noului guvern suedez, rezultat în urma alegerilor din septembrie, au fost primite foarte pozitiv.

El a mai spus că țara sa nu are atât de multe probleme cu Finlanda și că se așteaptă ca noul guvern suedez să aprobe "măsurile finale" din cadrul memorandumului trilateral semnat în timpul summitului NATO de la Madrid din iunie, în care sunt specificate condițiile impuse de Turcia pentru deblocarea accesului celor două țări.

Aceste condiții includ extrădarea persoanelor căutate de justiția turcă.

Până în prezent, 28 din cele 30 de state membre ale Alianței Atlantice au ratificat aderarea celor două țări nordice, care trebuie să fie aprobată în unanimitate. În afară de Turcia, doar Ungaria nu și-a dat încă aprobarea finală. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău