Turcia, membră a NATO, va trimite trupe în Kosovo, pe fondul tulburărilor din nordul țării

  • 03 Iunie 2023 17:00
Turcia, membră a NATO, va trimite trupe în Kosovo, pe fondul tulburărilor din nordul țării

Turcia intenționează să trimită comandouri în Kosovo duminică și luni, ca răspuns la solicitarea NATO de a se alătura forței sale de menținere a păcii KFOR, ca urmare a tulburărilor din nordul țării, a anunțat Ministerul turc al Apărării, transmite Agerpres,

Într-un comunicat difuzat sâmbătă, preluat de Reuters, ministerul a făcut apel la reținere și la un dialog constructiv pentru a rezolva o criză despre care a spus că ar putea afecta securitatea și stabilitatea regională.

''Unitatea noastră desemnată (un batalion de comando) este planificată să fie desfășurată în ... Kosovo pe 4-5 iunie'', a precizat ministerul.

O criză politică ce a degenerat în violențe în nordul Kosovo s-a intensificat de când primari de etnie albaneză și-au preluat mandatul în zona majoritar sârbă din regiune, fapt pentru care SUA și aliații lor au criticat Pristina. Populația majoritar sârbă a boicotat alegerile din aprilie, care au permis să fie aleși etnici albanezi.

În violențele de luni, 30 de membri ai forțelor de menținere a păcii și 52 de sârbi care au protestat împotriva instalării primarilor au fost răniți.

Violențele au determinat NATO să anunțe că va trimite trupe suplimentare, pe lângă cei 700 de soldați care se află deja în drum spre țara balcanică, pentru a consolida misiunea sa de 4.000 de soldați. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău