Turcia | Liderul kurd Abdullah Ocalan îndeamnă la încetarea grevei foamei declanșată de mii de deținuți în închisorile turce

  • 26 Mai 2019 15:52
Turcia | Liderul kurd Abdullah Ocalan îndeamnă la încetarea grevei foamei declanșată de mii de deținuți în închisorile turce

Liderul istoric al rebeliunii kurde, Abdullah Ocalan, a îndemnat duminică la încetarea grevei foamei pe care au declanșat-o mii de deținuți în Turcia pentru a protesta împotriva condițiilor sale de detenție, au anunțat avocații acestuia, informează AFP și Reuters.

"Aștept să puneți capăt mișcării voastre" de protest, a declarat Ocalan, potrivit unui text dat citirii de către avocatul său Nevroz Uysal, care și-a putut vizita de două ori clientul luna aceasta, după ce din 2011 vizitele i-au fost interzise.

Potrivit avocatului său, Ocalan a insistat în timpul întrevederii asupra faptului că "grevele foamei, odată ce și-au atins obiectivul, trebuie oprite".

Anunțul vine după ridicarea interdicției de a se vedea cu avocații săi care i-a fost impusă în 2011 lui Abdullah Ocalan, unul dintre fondatorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup clasat drept "terorist" de Ankara și aliații săi occidentali.

Potrivit partidului prokurd HDP, circa 3.000 de deținuți se află în greva foamei, majoritatea raliindu-se mișcării în ultimele luni, din solidaritate cu o deputată kurdă, Leyla Guven, care refuză alimentația din noiembrie anul trecut, pentru a protesta împotriva izolării impuse lui Ocalan.

Doi dintre avocații săi au putut să-l viziteze prima dată pe liderul kurd la 2 mai pe insula-închisoare Imrali unde este deținut, în Marea Marmara, apoi, după ce interdicția a fost ridicată oficial săptămâna trecută, ei au putut reveni acolo miercuri.

În pofida izolării aproape totale la care este supus, Abdullah Ocalan rămâne o personalitate esențială pentru rebeliunea kurdă din Turcia, unde conflictul dintre stat și PKK s-a soldat din 1984 și până acum cu 40.000 de morți.

Opt persoane s-au sinucis în închisoare de la începutul mișcării, potrivit HDP.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău