Turcia: Jurnaliști, condamnați pentru că au ''dezvăluit secrete de stat''

  • 10 Septembrie 08:31
Turcia: Jurnaliști, condamnați pentru că au ''dezvăluit secrete de stat''

Un tribunal din Istanbul a condamnat miercuri la închisoare cinci jurnaliști judecați pentru că au ''dezvăluit secrete de stat'', dar unii au fost eliberați beneficiind de pedepse reduse sau așteaptă revizuirea apelului, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Cei cinci jurnaliști de la site-ul OdaTV, împreună cu un al șaselea coleg care a fost achitat, au fost judecați pentru ''dezvăluirea de secrete de stat'' și ''divulgarea identității unui agent al serviciilor secrete'' .

Cazul a început când OdaTV a publicat la începutul lunii martie un articol despre înmormântarea discretă a unui agent al serviciilor de informații turc (MIT) ucis, potrivit presei, în Libia, unde Ankara susține militar guvernul de la Tripoli împotriva forțelor disidente ale mareșalului Khalifa Haftar.

În articolul său, OdaTV l-a identificat pe presupusul agent prin prenumele său și prima literă a numelui său de familie.

Trei jurnaliști, Hulya Kilinc, Baris Pehlivan și Murat Agirel au fost condamnați fiecare la trei ani și nouă luni de închisoare, potrivit agenției de stat Anadolu. Alți doi colegi, Ferhat Celik și Aydin Keser, au primit fiecare patru ani și opt luni de închisoare.

Cu toate acestea, ei au fost eliberați după ce au primit pedepse reduse sau se află în așteptarea revizuirii procedurii de apel. Baris Terkoglu, redactor-șef al OdaTV, a fost între timp achitat.

Cei șase inculpați, care au fost închiși la începutul lunii martie înainte ca trei dintre ei să fie eliberați condiționat, ar putea primi până la 20 de ani de închisoare, potrivit Anadolu. Ei și-au susținut nevinovăția pe tot parcursul procesului. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1 m/s
Sat
17
Sun
15
Mon
15
Tue
17
Wed
14

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău