Turcia își intensifică ofensiva în nordul Siriei

  • 13 Octombrie 2019 15:00

Armata turcă și-a intensificat în noaptea de sâmbătă spre duminică ofensiva în nordul Siriei, îndeosebi la periferia orașului strategic kurdo-sirian Ras al Ain, pe care susține că l-a cucerit, deși informațiile provenite din zonă sunt contradictorii, scrie Agerpres.

Presa locală, citată de agenția EFE, relatează duminică despre intensificarea activităților forțelor aeriene turce în apropierea orașului de frontieră Akcakale, unde armata turcă și-a întărit prezența cu un nou convoi de tancuri și cu material militar greu.

Tirurile de artilerie ale turcilor au continuat la primele ore ale dimineții de duminică, îndeosebi în acest oraș, situat la câteva sute de metri de frontiera siriană.

Un indiciu că armata turcă se așteaptă la mai multe lupte în zonă este faptul că autoritățile din mai multe orașe de frontieră au anunțat închiderea școlilor pentru cel puțin trei zile, începând de luni.

În replică la atacurile armatei turce, circa 300 de proiectile ale milițiilor siriano-kurde Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) au căzut până în prezent în diferite puncte din sudul Turciei, provocând 18 morți și circa o sută de răniți, toți civili. În plus, până acum patru militari turci și-au pierdut viața, iar la înmormântarea lor au asistat zeci de mii de persoane, notează EFE.

Duminică, guvernul turc a dat asigurări că, pe parcursul ofensivei sale din nordul Siriei, începută miercuri, "a neutralizat" (altfel spus a ucis, reținut sau rănit) 480 de combatanți din milițiile siriano-kurde YPG.

"Operațiunile în cadrul ofensivei 'Izvorul Păcii' au continuat în timpul nopții cu succes, cu sprijin terestru și aerian, inclusiv cu drone", a anunțat Ministerul Apărării turc într-un comunicat.

Potrivit Reuters, care citează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, cu sediul la Londra), forțele turce și aliații lor sirieni au cucerit porțiuni importante din orașul sirian Suluk, situat la circa 10 km distanță de granița siriano-turcă, la sud-est de orașul Tel Abyad.

Un reprezentant al Forțelor Democrate Siriene (FDS), principala coaliție a combatanților kurzi și arabi care controlează vaste regiuni în nordul și nord-estul Siriei, a confirmat că în această zonă au loc lupte, transmite AFP. "Turcii încearcă să preia controlul, dar au loc confruntări violente cu forțele noastre", a spus el.

Pe un alt front, la Ras al Ain, forțele kurde i-au respins pe militarii turci și pe aliații săi sirieni, a anunțat OSDO. "Luptele continuă la periferia de vest a orașului Ras al Ain", potrivit OSDO, care a anunțat că în timpul luptelor din noaptea de sâmbătă spre duminică 17 combatanți proturci au fost uciși la Ras Al Ain și patru luptători ai FDS. De miercuri, de la începerea ofensivei turce în nordul Siriei, și-au pierdut viața 85 de combatanți kurzi și 38 de civili. Ras al Ain este amplasat pe o importantă rută de transport și aprovizionare între centrele urbane Tal Abyad, la vest, și Qamishli, la est, controlate de FDS.

Ankara consideră FDS și principalul său grup, YPG, drept o organizație teroristă având legături cu gherila Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Totodată, Biroul de coordonare al afacerilor umanitare ale ONU (OCHA) a anunțat sâmbătă seara că "strămutări semnificative continuă să fie raportate în zonele rurale în jurul (orașelor) Tal Abyad și Ras al Ain", "estimările actuale depășind 130.000 de persoane" strămutate. Aceste persoane au fost instalate în școli transformate în adăposturi în orașele și localitățile situate relativ departe de zona în care au loc luptele, a anunțat OCHA.

Turcia, aflată duminică în cea de-a cincea zi a ofensivei sale în nordul Siriei, se confruntă cu tot mai multe critici din exterior, care provin atât din partea partenerilor săi occidentali din NATO, dar și din partea Ligii Arabe. De altfel, Franța și Germania au anunțat sâmbătă că nu vor mai vinde armament Turciei câtă vreme continuă ofensiva, calificată de Liga Arabă drept "o invazie" a unei țări suverane arabe.

Pe de altă parte, guvernul turc a informat duminică asupra faptului că președintele Recep Tayyip Erdogan a avut sâmbătă noapte o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson, pentru a-i explica obiectivele operațiunii din nordul Siriei. Potrivit presei turce, șeful executivului de la Londra i-a transmis "puternica îngrijorare a Regatului Unit față de ofensiva militară turcă".

Biroul de presă al președinției turce a anunțat că Erdogan i-a răspuns lui Johnson că "operațiunea va continua până când amenințările presupuse de YPG și Statul Islamic vor fi fost eliminate complet din nordul Siriei". Totodată, liderul turc a insistat cu privire la ideea sa de "a le asigura sirienilor (refugiați în Turcia) o revenire voluntară și sigură pe pământurile lor". 

Sursa:Agerpres

Turcia își intensifică ofensiva în nordul Siriei

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
20
Cer fragmentat
Umiditate:72 %
Vint:2,1 m/s
Sat
24
Sun
23
Mon
17
Tue
17
Wed
20

Curs oficial BNM 10 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0143
USD 17.1929 -0.0722
RON 4.0207 -0.0031
UAH 0.6382 -0.0016
RUB 0.2429 0.0003
Arhivă Radio Chișinău