Turcia, în discuții cu SUA pentru achiziționarea de avioane de luptă F-16 (Erdogan)

  • 17 Octombrie 2021 15:43
Turcia, în discuții cu SUA pentru achiziționarea de avioane de luptă F-16 (Erdogan)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, duminică, că țara sa este în discuții cu SUA pentru achiziția de avioane de luptă F-16, după ce Turcia a fost exclusă din programul F-35, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Turcia, care a fost parteneră în programul avioanelor de luptă americane F-35 la lansarea sa și care intenționa să achiziționeze circa o sută, a fost exclusă de Washington în 2019, după ce a cumpărat sisteme de apărare antiaeriană rusești S-400.

Ankara cere acum o compensație pentru excluderea sa din programul american, în special pentru plata de 1,4 miliarde de dolari efectuată înainte de excluderea sa.

"Am ridicat această chestiune în discuțiile noastre. Acordăm importanță dialogului pentru a găsi o soluție la această problemă", le-a declarat duminică jurnaliștilor președintele turc Erdogan pe un aeroport din Istanbul, înainte de a pleca într-un turneu în Africa.

Proiectul de achiziție de către Turcia a avioanelor F-16 este "bineînțeles legat de problema F-35", a spus el, precizând că SUA au propus Turciei vânzarea de aparate F-16 pentru a-și moderniza flota aeriană.

"Am spus că vom lua toate măsurile necesare pentru a răspunde nevoilor de apărare ale țării noastre", a mai spus Erdogan, adăugând că Turcia lucrează la modernizarea flotei sale de avioane de război.

O vânzare de F-16 de către SUA ar trebui totuși aprobată de Congresul american, în cadrul căruia ostilitatea față de Turcia este în creștere, notează France Presse.

Luna trecută, Erdogan a declarat că Turcia are în continuare intenția de a achiziționa un al doilea lot de sisteme de apărare antirachetă S-400 rusești, ceea ce a dus la un nou avertisment din partea SUA privind riscurile unei deteriorări a relațiilor lor bilaterale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău